Israel kraftig ut mot FN

Både i Israel og FN er reaksjonene sterke på at FNs sikkerhetsråd ikke greide å samle seg om en fordømmelse av terroraksjon i Jerusalem i går.

Dan Gillerman, Israels FN-ambassadør

Dan Gillerman, Israels FN-ambassadør, i Sikkerhetsrådet i går.

USA ønsket at Sikkerhetsrådet skulle vedta en skarp fordømmelse av terroraksjonen som kostet åtte israelere livet, men fikk ikke tilslutning fra Libya.

SE VIDEO: KLARTE IKKE Å BLI ENIGE

Libya mente en slik resolusjon også måtte fordømme de israelske angrepene mot Gazastripen som den siste uka har kostet over 120 palestinere livet, rundt halvparten av dem sivile.

– Dessverre, dette er slikt som hender når Sikkerhetsrådet er infiltrert av terrorister, sier Israels FN-ambassadør Dan Gillerman.

Samtidig fordømmer han i sterke ordelag Libya og minner om at det var dette landet som var ansvarlig for Lockerbie-aksjonen i 1988 der over 270 mennesker ble drept.

Men Libya slår kraftig tilbake. - Vi trenger ikke noen vandelsattest for god oppførsel fra terroriststaten Israel, repliserer Libyas FN-ambassadør.

 

Skyting på skole i Jeruslem

Da skytedramaet ved en av Jerusalems mest kjente rabbinerskoler var over, var åtte mennesker drept, og tilstanden er fortsatt alvorlig for tre av de ni sårede.

Foto: NRK

- Barbarisk

USAs president George W. Bush var blant de første til å fordømme  angrep, og ringte i går Israels statsminister Ehud Olmert for å kondolere.

– Jeg fortalte ham at USA står last og brast med Israel, sier Bush.

Utenriksminister Condoleezza Rice kaller angrepet barbarisk.

– En slik barbarisk handling er uhørt blant siviliserte mennesker, og den sjokkerer enhver fredselskende nasjon, sier hun.

Fortsatt fredssamtaler

Palestinernes president Mahmoud Abbas slutter seg til fordømmelsene, men både han og Israel forsikrer om at terroraksjonen i Jerusalem ikke vil få følger for fredssamtalene med palestinerne.

– Disse terroristene forsøker å ødelegge mulighetene for fred, men vi vil uansett fortsette fredssamtalene, sier en talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Arye Mekel.

 Saken fra i går: Blodbad i skolens bibliotek

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.