Israel jubler etter Obamas Iran-avgjørelse

Etter at USAs president Barack Obama snudde og godtok at Kongressen skal behandle atomavtalen med Iran, jubler Israel.

Barack Obama under en konsert i Det hvite hus

President Barack Obama har snudd og godtar nå at en eventuell atomavtale med Iran skal behandles i den amerikanske Kongressen.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Vi er veldig fornøyd i dag, dette er en stor seier for Israelsk politikk. Netanyahus tale i Kongressen var avgjørende og veldig viktig for å stoppe denne dårlige avtalen, fortalte Israels etterretningsminister Yuval Steinitz til Israelsk radio i dag.

Vil ikke legge ned veto

I går ble det kjent at Obama har snudd og sier han ikke vil nedlegge veto mot et lovforslag som gir Kongressen begrenset makt over en endelig atomavtale mellom USA og Iran.

Lovforslaget ble enstemmig vedtatt i Senatets utenrikskomité i går kveld. Nå sendes forslaget videre til Senatet.

Forslaget som sendes videre, gir Kongressen mindre makt enn ordlyden i det opprinnelige forslaget. Obama hadde tidligere varslet at han uansett vil legge ned veto hvis forslaget ble sendt videre til avstemning i sin opprinnelige form.

Mildere ordlyd

Å oppheve presidentens veto krever to tredelers oppslutning i både Senatet og Representantenes hus, Kongressens to kamre. Lovens støttespillere har derfor jobbet for å få nok støtte til at det blir umulig for Obama å nedlegge veto, og har i prosessen måttet svelge enkelte kameler.

Blant annet har kravet om at Obama må kunne garantere at Iran ikke sponser terrorisme, blitt mildere. Tiden Kongressen har til å gjennomgå en eventuell endelig avtale med Iran, skal også være kortet ned i det nye forslaget.

– Dette legger mer press og er et nytt hinder for denne avtalen. Derfor vil også Obamas administrasjon strekke seg langt for å få på plass en bedre og mer fornuftig avtale som også blir godkjent av Kongressen, sier Steinitz.

I det utenriksminister John Kerry kom til G7-møtet i Tyskland tok han seg tid til å svare på spørsmål om Iran-forhandlingene.

– I går kom de frem til et kompromiss i Washington og vi er sikre på at presidenten vil komme frem til en enighet slik at vi kan få en tryggere verden, svarte Kerry.

Presidentvalget kort forklart

Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Kan Biden slå Trump?

Podcast: Krig og fred

SISTE NYTT

Siste nytt