Hopp til innhold

Barth Eide om våpenhvile: – Begynnelsen på et mulig gjennombrudd

Israel har sendt Hamas et forslag til en «omfattende» våpenhvileavtale. Utenriksminister Espen Barth Eide mener forslaget ser lovende ut.

Espen Barth Eide

POSITIV: Espen Barth Eide sier det er særlig viktig at USA er tungt inn i forhandlingene.

Foto: Johanna Hauge / NRK

Det fire og en halv sider lange forslaget ble oversendt til Hamas torsdag kveld, skriver CNN.

Fredag presenterte president Joe Biden hovedinnholdet i den nye avtalen; full våpenhvile, tilbaketrekning av israelske styrker og frigivelse av gisler.

– Det er begynnelsen på et mulig gjennombrudd, sa utenriksminister Espen Barth Eide til NRKs Helgemorgen.

Han mener oppbyggingen og omfanget av avtalen viser et skifte i forhandlingene, og at USA har spilt en viktig rolle.

– Det som det har stått på er hva denne våpenhvilen skal brukes til. Det er der tanken er videreutviklet til at denne skal bli varig. Det er første gang vi hører Biden snakke om en varig våpenhvile.

Summen av dette kan virke ganske lovende.

Barth Eide oppfordrer begge parter til å se på avtalen så positivt som mulig.

Det samme gjør den israelske opposisjonslederen Jair Lapid. Han skriver på X at regjeringen ikke kan ignorere president Bidens klare tale, og at avtalen som ligger på bordet må inngås.

Les også Så brennende barn og kvinner bli forkullet etter Israels angrep

Hasib Al-Sultan i Rafah.

En mulig snubletråd

Forsker i folkerett Cecilie Hellestveit tror denne forhandlingsrunden kan bli annerledes. Hamas er militært presset, mens Israel er under sterkt internasjonalt press.

– Nå er vi på et tidspunkt hvor det er mye større utsikter for at dette vil gå bedre enn de tidligere forslagene til våpenhvile som vi har hatt.

Men tross positiv innstilling mener Barth Eide det er en joker i avtalen som nå er lagt fram.

Betingelsene for hvordan samtalene skal fortsette etter at seks uker har gått. Der står det at våpenhvilen skal fortsette så lenge det forhandles, men betyr det at hvis den ene parten trekker seg fra forhandlignene så har man automatisk rett til å gjenstarte krigen?

Han sier at de som følger dette vil se nærmere på nettopp dette punktet.

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Gaza
39.090
Siste uke:
296
Israel
1487
Sist oppdatert: 24.7.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 287 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

Inntil videre fortsetter krigen for fullt. Selv om Israel venter på svar om våpenhvile gjennomførte de en rekke angrep mot Rafah lørdag morgen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En innbygger forteller om skarpskyttere på tak og luft- og artilleriangrep gjennom natta. Også fredag kveld, etter Bidens framlegging, gjennomførte det israelske militæret angrep.

Les også Eide mener Israel gjemmer seg bak antisemittisme

Espen Barth Eide Nyhetsmorgen angrep Israel Iran

Ber partene ta sjansen

– Hamas sier de ønsker en våpenhvile, nå har de en mulighet til å bevise at de mener det. Nå har de muligheten til å ende krigen de selv startet, sa Biden fredag.

Han oppfordrer både Israel og Hamas til å gripe sjansen.

– Målet her er ikke bare våpenhvile, men varig fred, sa Biden.

Presidenten understreket at Hamas ikke lenger er i stand til å gjennomføre den typen angrep som de gjorde den 7. oktober.

Hamas ser positivt på forslaget, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har imidlertid kommet med en uttalelse der han fastholder at krigen fortsetter til Israel har nådd alle sine målsettinger. Det vil si at alle gislene må ha kommet hjem og at Hamas' evne til både å angripe Israel og styre på Gazastripen er ødelagt.

Kan angrepet som rammet en teltleir i Gaza bli et vendepunkt? Programleder Eline Buvarp Aardal.

Kan angrepet som rammet en teltleir i Gaza bli et vendepunkt? Programleder Eline Buvarp Aardal.

SISTE NYTT

Siste nytt