Israel godkjenner over 500 nybygg i omstridt område

Myndighetene i Jerusalem gir tillatelse til å bygge 566 nye hus i tre bosettinger i okkuperte Øst-Jerusalem.

Byggevirksomhet på bosettingen Ramot i Øst-Jerusalem

UTVIDES: Israel skal bygge mer i tre allerede etablerte bosettinger i Øst-Jerusalem. Dette bildet viser en byggeplass hvor det skal bygges nye hus til jødiske bosettere i Ramot.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Lederen for plan- og bygningskomiteen i Jerusalem, Meir Turjeman, sier til israelsk radio at byggetillatelsene var satt på vent til USA fikk sin nye president Donald Trump, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Spillereglene har endret seg med Donald Trump som president. Våre hender er ikke lenger bundet. Nå kan vi endelig bytte, sier Turjeman til AFP.

Planene ble utsatt etter at FNs sikkerhetsråd i desember krevde at Israel stanser all utvidelse av bosettingene i de omstridte områdene.

Amerikanske myndigheter har mange ganger kritisert Israels bosettinger da Barack Obama var president.

Ifølge Obama undergraver Israel muligheten for en tostatsløsning hvor palestinerne får sin egen stat når de bygger boliger på det okkuperte området.

Begge parter ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad

Israel annekterte Øst-Jerusalem i 1967 og anser hele byen som sin hovedstad. Palestinerne ønsker at Øst-Jerusalem skal bli hovedstad i den planlagte palestinske staten.

Mens Jerusalem ansees som Israels hovedstad av israelske myndigheter, er ikke dette anerkjent av det internasjonale samfunnet, skriver Store norske leksikon.

Donald Trump og Benjamin Netanyahu

USAs nye president, Donald Trump (t.v.), har i løpet av valgkampen uttrykt sterk støtte til Israel. Her møter han Israels statsminister Benjamin Netanyhu under et møte i New York i september 2016.

Foto: Handout / Reuters

Det er antatt at USAs nye president, Donald Trump kommer til å være mer vennligstilt overfor Israels bosetterpolitikk.

Han har tidligere uttrykt sterk støtte til Israel og sverget i løpet av valgkampen at han skulle anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, på tross av byens uavklarte og omstridte status.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa søndag at han har planer om å snakke med den nye amerikanske presidenten på telefon i dag, noe som vil være deres første samtale siden Trump ble president.

Ifølge AFP ønsker Netanyahu blant annet å diskutere konflikten med palestinerne med den nye presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Videotoppmøte: Biden advarte Putin om harde tiltak hvis Ukraina angripes

Videomøtet mellom presidentene Vladimir Putin og Joe Biden varte i litt over to timer i kveld. I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at det vil komme en kraftig vestlig reaksjon dersom Russland angriper Ukraina. Men det ser ikke ut til å ha kommet noen gjennombrudd i samtalene.