NRK Meny
Normal

Israel fornøyd med FN

I Israel blir forslaget til FN-resolusjon om Midtøsten som Frankrike og USA la fram i går, godt mottatt, men Libanon har forkastet det.

Israeleske myndigheter er svært fornøyd med utkastet til resolusjon, men frykter for at Libanon vil forkaste det, melder NRKs Midtøsten-medarbeider Lars Sigurd Sunnanå.

Libanon har da også allerede avvist forslaget i FNs sikkerhetrsråd om en våpenhvile.

Libanons statsminister Fouad Siniora a tidligere søndag at  utkastet ikke er tilstrekkelig, og fungerende utenriksminister Tarek Mitri reiser til New York med et endringsforslag.

Det var USA og Frankrike som ble enige om teksten lørdag.

 

Libanesere protesterer mot USA utenfor statsministerens kontor
Foto: Ramzi Haidar / Scanpix/AFP

- Oppskrift på videre konflikt

Forslaget inneholder ingenting om at de israelske styrkene må trekkes ut av Libanon, eller at Libanon må sette fri de to israelske soldatene som er satt til fange, og det var dette som utløste hele konflikten, sier landets statsminister Fuad Siniora. 

Samtidig sier landets FN-ambassadør Nouhad Mahmoud  at forslaget er en oppskrift for videre konflikt om ikke Israel trekker styrkene ut.

En av Hizbollahs to regjeringsmedlemmer, Mohammed Fneish, avviser også utkastet. Han sier at de vil respektere en våpenhvile, men bare når det ikke står en eneste israelsk soldat igjen på libanesisk territorium, og Israels justisminister at Israel vil fortsette å angripe Hizbollah-mål i Libanon, og at landets soldater vil bli i et område sør i landet til en internasjonal styrke kommer for å ta over.

– Vi må fortsette å kjempe. Vi har fortsatt militære mål å oppnå, legger han til.

- Neppe nok

Og selv amerikanske kommentatorer mener at dette forslaget neppe er nok til å stanse krigen.

Hvis ikke Israel og Hisbollah klart og tydelig går med på en våpenhvile, kan en midlertidig buffersone med en svak FN-styrke fort vise seg å bli en katastrofe, blir det sagt.

Andre kommentarer går ut på at Israel og Hizbollah nå har kommet så langt i denne konflikten at de muligens ikke lenger vil ta vedtak i FNs sikkerhetsråd særlig alvorlig.

Hør om kommentarene her

Men uansett skal Sikkerhetsrådet stemme over resolusjonsforlaget en av de aller første dagene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt