NRK Meny
Normal

Israel er ferdig med tunneloppdrag

Den israelske hæren sier de har ødelagt alle kjente tunneler på Gazastripen, melder nyhetsbyrået AFP. Samtidig skal partene ha blitt enige om en ny våpenhvile.

Det israelske forsvaret har ved flere anledninger uttalt at «ødeleggelsene av tunnelene er Israels hovedmål med angrepene i Gaza.»

En talsmann for det israelske høren sier at IDF fortsatt har flere oppdrag å utføre i Gaza, selv om de nå skal ha ødelagt alle kjente tunneler på Gazastripen.

– Vi kommer ikke til å dra. Vi blir værende på Gazastripen. Det er fortsatt mange flere oppdrag å fullføre, sier talsmann Moti Almoz til TV-kanalen Channel 2.

Landets statsminister Benjamin Netanyahu lovet at «operasjonene fortsetter frem til tryggheten til israelske borgere er sikret.»

Dermed er det åpent for tolkning når krigen i Gaza vil ta slutt. Det er 28 dager siden Israel startet operasjonen «Protective Edge.»

Bekrefter våpenhvile

Mandag kveld ble Israel og palestinerne enige om en 72 timer lang våpenhvile fra tirsdag.

– Egypts kontakt med de berørte partene har ført til enighet om en 72 timer lang våpenhvile på Gazastripen. Det vil komme flere delegasjoner til Kairo for å fortsette forhandlingene, sier en egyptisk talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Sent mandag kveld kom også bekreftelsen fra israelske myndigheter, skriver Reuters.

– Vi er enige i å iverksette våpenhvilen. Dersom den blir fulgt, vil det ikke være nødvendig å ha israelske styrker på Gazastripen, sier en israelsk talsmann til Reuters

Forhandlinger i Kairo

Det har pågått intense forhandlinger i Kairo om en ny våpenhvile etter at Israels ensidige våpenhvile gikk ut klokken 16 mandag.

Mandag innledet Israel og statsminister Benjamin Netanyahu en sju timer lang ensidig våpenhvile. Likevel ble en åtte år gammel jente drept og 30 mennesker såret i et angrep mot en flyktningleir i Gaza by.

Det er sjette gangen at det erklæres en midlertidig våpenhvile siden militæroperasjonen startet 8. juli. Sist gang, på fredag, ble den brutt etter kun et par timer.

Minst 100 palestinere ble drept den dagen, etter at Israel fryktet at en israelsk soldat var blitt tatt til fange av militante.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Hamas sine tuneller

Videoen fra Hamas viser at tunnelene er høye nok til av soldatene kan gå oppreist inne i dem. Det er installert strøm i tunnelene og både vegger og tak er forsterket.

3,5 millioner i norsk bistand

Fire uker etter at Israel innledet sin offensiv mot Gazastripen, har nordmenn gitt over to millioner kroner til hjelpeorganisasjoner, ifølge NTB.

Røde Kors er den organisasjonen som har samlet inn mest penger. Nordmenn har gitt rundt 1,9 millioner kroner til organisasjonens arbeid på Gazastripen, som blant annet gjøres av frivillige i søsterorganisasjonen Palestinsk Røde Halvmåne.

Over 1.800 palestinere er drept og 9.320 såret i enklaven siden Israels offensiv startet 8. juli, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Så langt er 392 palestinske barn bekreftet døde etter at Israel innledet sin offensiv på Gazastripen den 8. juli, opplyser UNICEF Norge. Det reelle dødstallet er imidlertid høyere ettersom mange ikke er identifisert ennå.

Nesten 900 hus er helt eller i stor grad ødelagt, ifølge FN-organet OCHA, som også opplyser at 475.000 mennesker er internt fordrevet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt