NRK Meny
Normal

Israel bygger nytt grensegjerde

Israel bygger nå et gjerde på grensen til Egypt i Sinai etter flere infiltrasjonsforsøk de siste månedene. Senest natt til tirsdag drepte israelske styrker en person som forsøkte å ta seg inn i Israel.

Israels grensegjerde

Det israelske grensegjerde strekker seg i et lite gjestmildt område i Sinai. I bakgrunnen et egyptisk vakttårn.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

– Soldater som patruljerer langs grensa mellom Israel og Egypt oppdaget flere personer som hadde infiltrert Israel, sier den den israelske hæren (IDF) i en uttalelse.

Ifølge IDF skjøt de angivelige infiltratørene mot de israelske soldatene, som besvarte ilden.

– Da et legeteam fra IDF kom til stedet, ble det konstatert at en av dem som hadde blitt såret, var død, heter det videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Arbeider ved grensegjerde

Sudanske Youssuf, som selv ulovlig krysset grensen mellom Egypt og Israel for to måneder siden, har nå fått jobb med å bygge grensegjerdet i Sinai.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Siste gjerdeløse grense

Den 266 kilometer lange grensen mellom Egypt og Israel går fra Gaza-stripen i nord til den israelske grensebyen Eilat i sør. Se kart over grensen nederst i saken.

Så langt har dette vært en siste av Israels grenser mot nabolandene der det ikke er bygget opp et større gjerde for å stoppe mulige terrorister i å ta seg inn i landet.

I november i fjor startet Israel med å bygge opp et fem meter høyt gjerde av galvaniserte stålbjelker og piggtråd.

Gjerdet skal etter planen stå ferdig i løpet av neste år, men vil i første omgang ikke ha de avanserte sensorene, som varsler om inntrengere, som er i bruk ved Israels andre grenser.

– Dette er det vi kaller et dumt gjerde. Det er bare én del av forsvaret vårt. Det er blitt brutt en gang, men de klarte ikke å komme seg gjennom, sier obertstløytnant Yoav Tilan i den israelske hæren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gravemaskin i Sinai

Israelske grensevakter følger med på arbeidet med å sette opp grensegjerdet i Sinai, nær den israelske byen Eilat ved Rødehavet. I bakgrunnen et vakttårn på egyptisk side av grensen.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Åtte drept i fjor

Israelske myndigheter anklager militante personer som holder til på Gazastripen, for å bruke grensa mellom Egypt og Israel til å infiltrere og utføre angrep mot israelere.

I august i fjor ble åtte israelere drept etter at militante palestinere krysset grensen og angrep to busser nær Eilat.

– Gjerdet er en del av sikkerhetskonsept som skal stoppe infiltrasjon og terroraktivitet, sier brigadegeneral Eran Ofir i den israelske hæren til nyhetsbyrået Reuters.

Han leder byggingen av gjerdet som er kostnadsberegnet til 1.3 milliarder israelske shekel, eller rundt to milliarder norske kroner.

Gjerder ved alle grenser

Fra før har Israel gjerder ved alle sine andre grenser.

Ved nord-grensen mot Libanon har Israel et omfattende forsvar mot Hizbollah og også grensen mot Gaza er strengt befestet.

Det siste tiåret har Israel bygget opp en kontroversiell grensemur mellom Israel og Vestbredden. Muren har blitt fordømt i store deler av verden fordi den ikke følger grensen mellom Israel og Vestbredden, men flere steder går langt inn på palestinske områder.

Også grensen mellom Israel og Jordan, i dalen der elven Jordan renner, har Israel bygget et større gjerde om patruljeres.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt