Israel legger fredsforhandlingene på is

Etter at Hamas og PLO ble enige om en forsoningsavtale i går bestemte Israel seg for at de vil legge fredssamtalene med palestinerne på is. Samtidig varsler de økonomiske sanksjoner mot Vestbredden. Nå ber John Kerry partene snakke sammen.

Ismail Haniya (t.h.) sammen med Fatah representanten Azzam al-Ahmed

Dette bildet av Ismail Haniya (t.h.) og Azzam al-Ahmed fra Fatah i går skaper sterke reaksjoner i Israel. Nå innfører nye økonomiske sanksjoner mot Vestbredden og de USA ledede fredssamtalene avbrytes.

Foto: AHMED SHAAT / Afp

– Det er alltid en mulighet for en løsning, men Israel og palestinerne må inngå kompromisser, sier USAs utenriksminister John Kerry i kveld, etter at han hadde møtte Børge Brende i Washington.

– Det finnes ikke noe annet alternativ enn en permanent løsning, sa Brende.

Han takket samtidig Kerry for hans personlige engasjement i fredsprosessen.

De to ministrene møttes samme dag som forholdet mellom de to nabolandene i Midtøsten er i ferd med å nå et nytt bunnpunkt.

Det hele startet da statsminister på den Hamas-styrte Gazastripen, Ismail Haniyeh i går kveld kunngjorde, at det er inngått en forsoningsavtale mellom Hamas og PLO og at en ny samlingsregjering mellom Hamas og Fatah skal dannes om kort tid.


Etter at Hamas og PLO ble enige om en forsoningsavtale i går bestemte Israel seg for at de vil legge fredssamtalene med palestinerne på is. Samtidig varsler de økonomiske sanksjoner mot Vestbredden. Nå ber John Kerry partene snakke sammen.

Video: USAs utenriksminister John Kerry møtte i kveld sin norske kollega Børge Brende i Washington, men det var forholdet mellom Israel og Palestina alle var interessert i.

Innfører økonomiske sanksjoner

Reaksjonene fra Israelsk side lot ikke vente lenge.

Laster Twitter-innhold

– En samlingsregjering med Hamas er en stort skritt tilbake og dreper hele fredsprosessen, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu til den amerikanske TV-kanalen NBC i kveld.

– Han (Abbas red.anm.) kan ikke få begge deler. Han må enten velge fred med Israel eller en pakt med Hamas, sier Netanyahu videre.

Det var etter et seks timer langt møte i det israelske sikkerhetsrådet at det ble klart at Israel vil innføre nye økonomiske sanksjoner mot de palestinske selvstyremyndighetene, og avbryte fredssamtalene de har ført med PLO og Fatah-bevegelsen på Vestbredden.

– Regjeringen har enstemmig besluttet at den israelske regjeringen ikke vil forhandle med en palestinsk regjering som støttes av Hamas, heter det i en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor i kveld.

– Israel vil også innføre økonomiske sanksjoner mot den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden, heter det videre i uttalelsen.

På palestinsk side vurderes det nå hvordan de skal reagere på truslene om nye israelske sanksjoner.

– Det nye palestinske lederskapet vil nå vurdere «alle alternativer» som en reaksjon på de israelske truslene mot de palestinske selvstyre myndighetene. Men vår prioritet akkurat nå er forsoning og samhold, sier den tidligere palestinske sjefforhandleren Saeb Erakat til nyhetsbyrået AFP.

Gårsdagens avtale går ut på å danne en ny palestinsk samlingsregjering innen fem uker, og å avholde nasjonale valg seks måneder senere.

USA revurderer palestinsk bistand

Hamas står på USA sin terrorliste og amerikanerne var kritiske til gårsdagens samlingsregjering. Det amerikanske utenriksdepartementet sa i en uttalelse at det er skuffet over forsoningsavtalen og at den vil føre til alvorlige komplikasjoner for den videre fredsprosessen mellom israelerne og palestinerne.

– Enhver palestinsk regjering må entydig og eksplisitt forplikte seg til ikkevold, anerkjennelse av staten Israel og aksept av tidligere avtaler og forpliktelser mellom partene, sa en høytstående tjenestemann for den amerikanske administrasjonen til Reuters tidligere i dag.

– Dersom en ny palestinsk regjering formes, vil vi vurdere det basert på regjeringens tilslutning til bestemmelsene overfor, dets politikk og handlinger, og vi vil avgjøre eventuelle konsekvenser for vår assistanse basert på amerikansk lov, sa tjenestemannen.

Den 29. april går den opprinnelige fristen for den USA ledede fredsprosessen ut, og med dagens nyhet kan utenriksminister John Kerry skyte en lang pil etter drømmen om et gjennombrudd i forhandlingene.

– Kunne ikke sitte med ansvaret

Nå starter spillet om hvem som har skylden for at forhandlingene nok en gang har strandet.

Ifølge Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit ser det ut til at palestinerne ønsket å avslutte prosessen nå. Israelske tiltak de siste ukene har gjort det svært vanskelig for palestinske forhandlere å fortsette.

– Problemet for palestinerne er at de ikke kan bli sittende igjen med svarteper som den parten som har ansvaret for at samtalene går i vasken. Når de nå går inn for en samlingsregjering, tvinger de israelerne til å være dem som sier at de ikke kan fortsette forhandlingene, sier hun til NTB.

En mer optimistisk tolkning av hendelsene er at man snart kan stå foran et gjennombrudd i forhandlingene.

Det som taler for en slik tolkning, er ifølge Hellestveit at israelerne vet at Hamas må være med dersom en fredsprosess skal kunne lykkes.

– Signaler tyder på at Israel vil vente og se hva Hamas er villig til å være med på i en samlingsregjering, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt