Hopp til innhold

Israel bombet mediehus i Gaza

En bygning på Gazastripen som huser flere internasjonale medier, har kollapset etter å ha blitt truffet av raketter under et luftangrep. Israel hevder at militært utstyr som tilhørte Hamas var i bygningen.

Her kollapser pressebygningen etter det israelske luftangrepet.

Eieren av det store høyhuset, Jawwad Mahdi, sier det israelske forsvaret ga ham beskjed om å forsikre seg om at alle innbyggerne ble evakuert. Han skal ha fått en time på seg før angrepet til å sikre at alle forlot bygningen. IDF hevder de ofte advarer eiere av bygning er før angrep for å unngå sivile tap.

Bygningen hadde tolv etasjer. Det ble kalt al-Jalaa-tower og huset flere internasjonale medier, som Associated Press og Al Jazeera. Det omtales også som det viktigste mediehuset i Gaza og hadde flere titalls kontorer og leiligheter.

Tryglet om ti minutter

Samtalen mellom Mahdi og en offiser i det israelske forsvaret ble overhørt av AFPs journalist, som skriver at han tryglet om å få 10 minutter ekstra for å gi journalistene anledning til å ta med seg utstyret sitt før de dro.

Offiseren i den andre enden nektet.

– Det er forferdelig, veldig trist, å angripe Al Jazeera og andre nyhetsbyråer, sier Wael al-Dahdouh, Al Jazeeras byråsjef i Gaza.

Safwat al-Kahlout jobber også i Al Jazeera.

– Jeg har jobbet her i 11 år. Jeg har dekket mange hendelser fra denne bygningen. I løpet av to sekunder var alt borte, forteller han.

En annen av journalistene i Al Jazeera, Harry Fawcett, har også kommentert det israelske angrepet.

– Dette er veldig personlig for oss alle. Tanken om at bygningen ikke er der mer er veldig spesielt å tenke på, sier Fawcett.

Luftangrepet skjedde en time etter at advarselen fra det israelske forsvaret kom. Ansatte i AP og andre som var i bygningen, skal ha rømt ut i panikk etter at de fikk beskjeden.

Netanyahu: – Vi fortsetter

Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt en TV-sendt tale lørdag kveld, etter at sabbaten var over.

– Operasjonen i Gaza er ikke over og vi fortsetter så lenge det er nødvendig, sa Netanyahu.

Han sa også at Israel gjør alt de kan for å unngå sivile ofre.

Mediehuset kollapser etter å ha blitt truffet av israelske raketter.

Mediehuset kollapser etter å ha blitt truffet av israelske raketter.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Norske presseledere reagerer

Sjefen i nyhetsbyrået AP sier at han er sjokkert og forferdet av det israelske angrepet på bygningen som huset de internasjonale mediene.

Ledere for norske presseorganisasjoner reagerer også sterkt på lørdagens israelske angrep.

– Dette er krigføring. Når en bygning som huser medier blir pekt ut spesifikt, blir dette også et prinsipielt angrep på pressen, sier styreleder Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN til Medier24.

Norsk Redaktørforening reagerer sterkt på den israelske bombingen av bygningen som huset flere sentrale medieinstitusjoner på Gazastripen. Foreningen vil rette en formell henvendelse til den israelske ambassadøren til Norge og be om en forklaring.

– Utraderingen av lokalene til sentrale nyhetsredaksjoner vil gi verden mindre informasjon om hva som skjer i Gaza, i en situasjon hvor vi trenger å vite mer, sier NRs styreleder, Eirik Hoff Lysholm i en pressemelding.

Utenriksministeren bekymret

FNs sikkerhetsråd skal søndag ha nok et møte om situasjonen, det tredje på seks dager. Der vil også flere land fra regionen delta, blant annet Egypt, Qatar og Jordan.

– Alt som bidrar til å eskalere situasjonen, det er veldig uheldig, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB etter den siste utviklingen på Gaza.

Hun understreker at angrep på sivile på begge sider, er noe Norge fordømmer. Og hun er bekymret for at det blir stadig mer rom for ytterliggående krefter og mindre rom for dialog i den opphetede situasjonen.

Pressesekretariatet for Det hvite hus skriver på Twitter at de har kommunisert direkte til Israel at de krever sikkerhet for journalister etter bombingen av mediehus i Gaza.

Sikkerheten til journalister som dekker Gaza-konflikten er et «overordnet ansvar» sier Det hvite hus etter angrepet mot internasjonale mediers lokaler i Gaza.

Fortsatte rapporteringen

Journalistene i al-Jazeera forteller at de fortsatte å rapportere om forholdene i Gaza så snart de hadde kommet seg ut av bygningen.

Raketter skal også ha truffet et mål nær bygningen der mediene holdt til. Ifølge al-Jazeera er det ennå ikke klart om noen ble skadet eller drept i angrepet.

Etter at advarselen ble gitt, var AP i kontakt med talsperson Jonathan Conricus i det israelske forsvaret. Han kjente ikke til opplysningene om det forestående luftangrepet.

Hevder militært materiell var i bygningen

Det israelske forsvaret (IDF) forklarer lørdag ettermiddag at bygningen ble bombet fordi de mener at Hamas oppbevarte militært utstyr der.

Det skal ha vært materiell benyttet til etterretningsoperasjoner, skriver The Times of Israel.

IDF hevder videre at siden Hamas benyttet kontorer i al-Jalaa-bygningen til militær virksomhet gjør det bygningen til et militært mål.

Laster Twitter-innhold

Videre hevder IDF at dette viser hvordan Hamas oppbevarer våpen og militært utstyr blant sivile mål på Gazastripen.

Sivilister brukes derfor som «menneskelige skjold», heter det i en uttalelse fra IDF.

IDFs talsmann Jonathan Conricus sier de ikke vil legge frem bevis:

– Ifølge vår etterretning, og jeg kan forsikre om at vår etterretning er presis, ble tårnet brukt til Hamas-formål. Det er de detaljene jeg har myndighet til å gi. Jobben min hadde vært enklere om jeg kunne legge fram bevisene, sier han ifølge NTB.

Konflikten mellom Israel og Palestina strekker seg langt tilbake i tid.
Sentralt i konflikten er Jerusalem, som både israelerne og palestinerne ser på som sin hovedstad.
Sentralt står områdene i Øst-Jerusalem som Israel har annektert siden seksdagerskrigen i 1967.
I Øst-Jerusalem ligger gamlebyen som er delt i fire kvarterer. Tempelhøyden/Haram al-Sharif huser noen av verdens helligste steder for både muslimer og jøder.
Den siste runden med opptøyer, rakettskyting og bombing startet etter at israelsk politi stormet al-Aqsa moskeen på Tempelhøyden/Haram al-Sharif.
Årsaken til sammenstøtene er den planlagte utkastelsen av palestinere fra nabolaget Sheikh Jarrah nord for gamlebyen. I tillegg feiret israelerne erobringen av Øst-Jerusalem i 1967 den 10. mai.
Konflikten tok en ny vending da Hamas startet å skyte raketter mot Israel fra Gaza. Israelerne svarte med kraftige angrep tilbake.
Flere bygg har blitt bombet på Gaza.

Denne bygningen huset blant andre Hamas sin TV-kanal Al-Aqsa og andre medieorganisasjoner. Bombingen av denne og andre bygninger har medført store sivile tap.
Buss Tel Aviv
I Israel er også flere mennesker drept. Blant annet ble en buss utenfor Tel Aviv truffet av en rakett, det samme har en rekke privathus blitt.
Lod brann
Det har vært store opptøyer i israelske byer der det bor mange palestinere med israelsk statsborgerskap.

I den israelske byen Lod, er det erklært unntakstilstand. Byen ligger sør for Tel Aviv og har en stor palestinsk befolkning.

tempelhøyden Jerusalem

SISTE NYTT

Siste nytt

Reagerer på Marin-kritikk: – Det er jo ikke et problem

En ny festvideo av Sanna Marin har satt Finlands statsminister under hardt press. Marin hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde at hun har tatt en narkotest.