Israel bombet kjemisk våpenanlegg i Syria

Syriske regjeringsstyrker sier de er blitt angrepet av israelske fly vest i Syria. Angrepet skal ha kostet to personer livet og forårsaket materielle skader.

ISRAEL-INDEPENDENCE-CELEBARTIONS-FLY OVER

Det rapporterte angrepet fra Israel mot et syrisk anlegg for kjemiske våpen, skjer samtidig som Israel gjennomfører sin største militærøvelse på 19 år på grensen i nord.

Foto: JACK GUEZ / AFP

Angrepet skal ha rammet regjeringshærens stillinger nær byen Masyaf torsdag. Dette er et område hvor det syriske regimet tidligere er blitt anklaget for å utvikle kjemiske våpen.

Både israelske og arabiske medier rapporterer at et kjemisk våpenproduksjonsanlegg ble rammet i angrepet, skriver BBC.

De israelske flyene avfyrte flere missiler mens de befant seg i libanesisk luftrom, heter det i en uttalelse fra den syriske regjeringshæren. Ifølge syriske opposisjonelle var fire israelske krigsfly involvert i angrepet.

Nekter for kjemiske våpen

Hendelsen kommer en dag etter at FNs etterforskere sa de hadde konkludert med at den syriske regjeringen sto bak et dødelig kjemisk våpenangrep mot en opprørsby i april. Minst 83 mennesker døde i angrepet i Khan Sheikhoun sier FN. Den syriske regjeringen har hele tiden nektet for å ha brukt kjemiske våpen.

Israel bekrefter sjeldent angrepene de utfører i Syria, og det kom heller ikke denne gangen noen kommentar fra dem. Men ifølge The Guardian har israel gjennomført mange angrep under krigen i Syria. Vanligvis har angrepene rette seg mot våpenkonvoier og lagringssteder for våpen knyttet til Hizbollah som er en viktig alliert av syrias president Bahshar Assad.

Stor militærøvelse

Selv før krigen i Syria startet var det nå bombede anlegget på israels radar. I 2010 krevde direktøren for israels nasjonale sikkerhetsråd for terrorbekjempelse at anlegget skulle ødelegges. Han påsto at anlegget forsynte Hizbollah og Hamas med våpen.

TOPSHOT-ISRAEL-GOLAN-MILITARY

Den store militærøvelsen i Israel fortsetter selv om det ble rapportert at et syrisk våpenanlegg var angrepet.

Foto: JALAA MAREY / AFP

Det siste angrepet kommer samtidig som Israel gjennomfører sin største militære øvelse på 19 år i de nordlige grenseområdene mot Syria og Libanon. Titusenvis av soldater skal være involvert i det som beskrives som en test før en fremtidig krig med Hizbollah. Testen inkluderer sivile evakueringsøvelser.

I forrige uke anklaget israels statsminister Benjamin Netanyahu Iran for å sette opp byggeplasser til å produsere presisjonsstyrte missiler i Syria og Libanon.

ISRAEL-IRAN/

Bildene skal være tatt fra en israelsk satellitt. Analytikere mener det viser en byggeplass for produksjon av iranske langdistanse raketter nær byen Baniyas i Nord-Syria. Bildet er tatt 15. august i år.

Foto: HANDOUT / Reuters

Samtidig melder den arabiske TV-stasjonen Al-Mayadeen at israelske fly har angrepet et mål i Qutaifah, som ligger lenger sør i Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt