Hopp til innhold

Israel betalte millionerstatning til Tyrkia

Israel har overført 20 millioner dollar, drøyt 160 millioner kroner, til Tyrkia som erstatning for kommandoraidet mot et tyrkisk skip i 2010.

Mavi Marmara med israelske soldater om bord

Skipet Mavi Marmara var på vei til Gaza med aktivister da det ble angrepet av israelske marine soldater i 2010.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Ni tyrkiske aktivister ble drept da israelske soldater bordet skipet Mavi Marmara i internasjonalt farvann i 2010, for å hindre det i å anløpe Gazastripen med nødhjelp om bord.

En tiende aktivist døde i 2014 av skadene han fikk under angrepet, etter å ha ligget fire år i koma.

Det tyrkiske skipet deltok i aksjonen Ship to Gaza, som forsøkte å bryte den israelske blokaden av den palestinske Gazastripen.

Beklaget i 2013

Hendelsen i 2010 førte til diplomatisk krise mellom de to landene og både diplomatiske forbindelser og sikkerhetssamarbeidet ble kraftig nedskalert etter hendelsen.

Under en telefonsamtale mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i 2013, beklaget Netanyahu på vegne av Israel. De to ble enige om å fortsette med samtaler og i juni i år ble de enige om kompensasjonen Israel skulle betale som erstatning for de tyrkiske livene som gikk tapt under raidet.

Fredag ble pengene overført til en konto i det tyrkiske justisdepartementet, melder CNN Turk.

Videre står det i avtalen at israelske soldater ikke kan holdes kriminelt eller erstatningsansvarlig for hendelsen. Det samme gjelder israelske statsborgere.

– Utnevner ambassadører de neste dagene

Selv om Tyrkia og Israel de siste årene har forsøkt å reparere det anstrengte forholdet, er det fortsatt spent.

De to land har ennå ikke utvekslet ambassadører, og Tyrkia deltok heller ikke med høytstående utsendinger i begravelsen til tidligere statsminister og president Shimon Peres i Jerusalem fredag.

Men fredag opplyser en tyrkisk tjenestemann til Reuters at de to landene vil utnevne ambassadører i løpet av de neste ti dagene.

I slutten av forrige måned godkjente Erdogan en forsoningsavtale med Israel som også ble vedtatt i landets nasjonalforsamling.

FN: Overdreven maktbruk

En FN-rapport fra 2011 konkluderte med at Israels blokade av Gazastripen er lovlig i henhold til folkeretten, men at Israel brukte overdreven og urimelig makt under militæraksjonen mot Gaza-konvoien.

Da israelske kommandosoldater bordet konvoiens hovedskip «Mavi Marmara», ble de møtt av organisert og voldelig motstand fra en gruppe passasjerer og måtte derfor bruke makt for å forsvare seg, heter det videre i rapporten.

Men den konkluderer like fullt med at maktbruken var overdreven og urimelig, og at
tapet av menneskeliv er uakseptabelt.

FNs rapport, som skapte harnisk i Tyrkia, ble akseptert av Israel, men landet ville ikke den gang beklage for livene som gikk tapt.

SISTE NYTT

Siste nytt