Hopp til innhold

– Legg FN-granskingen av Israel på hylla

Den israelske forsvarsministeren mener landets egen gransking av bordingen av et skip med hjelpesendinger til Gaza-stripen er bra nok. Ni mennesker døde i bordingen.

FILES-ISRAEL-CONFLICT-GAZA-FRANCE-DEFENCE-BARAK

Israels forsvarsminister Ehud Barak har en klar oppfordring til FN.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Israels forsvarsminister Ehud Barak har bedt FN om å legge alle planer om en uavhengig FN-gransking rundt hva som skjedde da israelske militære bordet et tyrkisk skip med hjelpesendinger til Gaza-stripen på hylla.

Les også: Er det et nytt Israel er i emning?
Les også: Norske havnearbeidere vil boikotte israelske varer
Les også:
USA gir milliarder til Gaza

Ni personer døde da israelske soldater angrep skipet 31. mai, og siden har flere vestlige land, deriblant USA, tatt til orde for at medlemmer av det internasjonale samfunnet skal være med på granskingen av hendelsen.

Det mener Israel USA og de andre landene bør skrinlegge.

– Gjør det selv

I et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon har Barak gitt uttrykk for at han finner tiden for en internasjonal gransking av hendelsen upassende så lenge det nå utstyres nok et skip med hjelpesendinger som skal sendes til Gaza-stripen.

Han peker også på at Israel selv gjennomfører en gransking av hendelsene som kostet de ni hjelpearbeiderne livet.

Video Israels forsvar offentliggjør flere bilder

Disse bildene viser den dramatiske bordingen av skipet med hjelpesendinger.

– Vi har gitt uttrykk for vårt syn, og det er at så lenge en ny flåte med skip forberedes, er det best å la den internasjonale granskingen bero. Vi fortsetter jo selv med vår egen uavhengige gransking som vi mener er helt uavhengig, troverdig og kredibel, og som bør få sjansen til å gjøre den jobben som skal gjøres, sa Barak til blant annet BBC etter møtet med Ki-moon.

Samtidig hevet han en advarende pekefinger mot den flåten som er under forberedelse.

– Vi har hørt fra media at en eller annen organisasjon, antakelig støttet av en terroristorganisasjon, nok en gang forsøker å sende et fartøy inn til Gaza-stripen. Vi mener det er uansvarlig, sa Barak før han la til at Libanon vil bli holdt ansvarlig for enhver eventuell voldsutgytelse i forbindelse med flåten.

Massiv motstand

Etter angrepet på konvoien med hjelpesendinger måtte Israel tåle hard kritikk. Det internasjonale røde kors var én av organisasjonene som beskyldte Israel for brudd på folkeretten.

Erez, sjekkpunktet mellom Israel og Gaza

Sjekkpunktet Erez er en del av blokkaden av Gaza-stripen.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

– Hele den sivile befolkningen i Gaza straffes for handlinger de ikke er ansvarlige for. Lukkingen innebærer derfor en kollektiv avstraffelse som klart strider med Israels forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær rett, heter det i den uttalelse fra organisasjonen.

Det massive presset har blant annet ført til visse lempinger på den israelske blokkaden av Gaza-stripen.

SISTE NYTT

Siste nytt