NRK Meny
Normal

Israel avgjør sin framtid

Israelske valglokalre holder fortsatt åpent, og det er en jevn strøm av velgere som kommer til valglokale over hele Israel, slik var i Vest-Jerusalem hvor Itzik Simon kom for å stemme sent i ettermiddag.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu avga i dag også sin stemme i valget i Israel.

Foto: Uriel Sinai / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

– Er det noen som du synes har gjort det godt i valgkampen?

– Ja, svarer Simon.

– Hvem?

– Bibi. Han er en god leder som vet hvordan landet skal styres. Jeg vil gjerne ha fire nye gode år med trygghet for israelske borgere.

Itzik Simon

Itzak Simon mener Netanyahu er en god leder.

Det er slik statsminister Benjamin «Bibi» Netanyahu har kjørt valgkampen sin: Fokus på hans lederevner, at landet trenger en sterk og handlekraftig leder, og utryggheten i området.

Men akkurat hva han vil gjøre dersom han vinner dagens valg, er det ingen som vet. Den felles listen partiet hans Likud har sammen med Yisrael Beiteinu, har ikke publisert noe program. De satser på at det ikke finnes andre alternativ, og kan ha rett i det.

Svekket Netanyahu fortsatt i tet

For det er et broket bilde av konkurrenter han har, og med mindre det kommer en stor overraskelse, blir det Netanyahu som danner den nye koalisjonen. De siste meningsmålingene som kom viste at de samlet får i overkant av 30 representanter.

Det har vært en passiv valgkamp, men noen partier går fram. På ytre høyre gjør Det jødiske hjem det bra, i sentrum er det mange som er nysgjerrige på partiet til TV-journalisten Yair Lapid, og på venstresiden gjør Arbeiderpartiet og Meretz det godt, men antakelig samler de ikke nok stemmer i sentrum og venstre til å kunne ta over etter Netanyahu.

Les også: Netanyahu favoritt i valget

Les også: Israelsk valgfavoritt vil annektere Vestbredden

Aylet Zeira

Aylet Zeira har funnet sitt parti i Meretz.

Ayelet Zeira har funnet sitt parti i nettopp Meretz, og trass stor politikerskepsis i Israel, viser hun entusiasme.

– Jeg tror på alt de gjør, jeg er 100 prosent sikker på hva jeg stemmer for. Økonomien, menneskerettigheter som de kjemper for, og de er sionister, og det er jeg og.

– Hva er du liker ved programmet deres?

– Jeg liker at de er på venstresiden, at de tør å være stolte. Jeg liker at de kjemper for andres rettigheter. For meg er likevel det aller viktigste «det palestinske spørsmålet». Jeg tror på fred, og jeg tror på en diplomatisk løsning. Ikke at den skal skje med våpen.

God valgdeltakelse så langt

Men forholdet til palestinerne har denne gangen ikke vært noe stort tema. I stedet har det dreid seg om økonomien, innenrikspolitiske forhold og forholdet mellom religiøse og sekulære.

Oppmøtet har vært på dagtid bedre enn tidligere valg. Klokken to i dag hadde 38 prosent av velgerne avgitt stemme.

Usikre arabiske israelere

Robeh Abdellatif

Robeh Abdellatif mener det er viktig å stemme.

Derimot ser det ut til at den synkende valgdeltakelsen fortsetter blant Israels arabiske befolkning fortsetter. De utgjør om lag 20 prosent av innbyggertallet.

Les også: Liket i kjelleren som ingen vil snakke om

Mange føler seg maktesløse i et system der de synes de blir behandlet som annenklasses borgere. Men Robeh Abdellatif, som jeg treffer i byen Abu Gosh litt utenfor Jerusalem, synes ikke det er noen grunn til ikke stemme. Tvert i mot:

– Jeg vil ha noen som kan representerer de arabiske israelerne, og noen som kjemper for våre rettigheter. Det aller viktigste er likhet mellom alle borgere. Israelske byer får mer penger enn arabiske og det er vanskeligere for oss å finne arbeid. Jeg synes ikke vi skal boikotte. Vi må stemme, det er våre rettigheter. Vi trenger sterke folk som kan representere oss i Knesset, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt