Hopp til innhold

Skal det være en lavastekt kylling?

Oppfinnsomme kokker på den kokende øya har snudd vulkanutbruddet på Island til noe positivt, og tilbyr et måltid tilberedt på glohet lava.

Islandske kokker lager middag på lava

Koketemperaturen kan økes ved å grave dypere i lavaen. Har er kokkene 180 grader under føttene, men tror de virkelig at de kan slukke en vulkan med brannslukningsapparatet i bakgrunnen?

Foto: Kristjan Logason / Demotix Images

– Denne varmen er mer effektiv enn både gassovnene og induksjonstoppene vi jobber med ellers. Her er det bare å sette stekepannen nedpå, og så ...pshhhh, sier Fridgeir Eriksson for å illustrere hvor effektivt det er å ha flyttet kjøkkenet ut til vulkanen Eyjafjallajökull.

Nede i lavaen, der de setter panner og gryter, er det 180 varmegrader.

Kort vei fra idé til produkt

Det hele begynte som en spøk på hotellkjøkkenet Holt i Reykjavik, men da latteren stilnet, så alle på hverandre og sa: Hvorfor ikke prøve?

- Det tok faktisk ikke mer enn en halvtime fra ideen var unnfanget til vi hadde fått klarsignal av hotelledelsen, og de første gjestene vi spurte hadde sagt at det ville være en stor opplevelse å få spise et ekte vulkanmåltid.

En bil på vei over isbreen Eyjafjallajökul

Veien fram til vulkanrestauranten er lang og kronglete.

Foto: Kristjan Logason / Demotix Images

Etter befaring og innkjøp av sikkerhetsutstyr, ble menyen komponert og to jeeper kjørte over isbreen med alt kjøkkenutstyr, mat, drikke, bord og stoler. På menyen sto fiskesuppe, grillet hummer og kyllingbryst. Kald champagne i en flaskekjøler med is skulle vente på gjestene .

Spesialstøvler og hansker

– Var det mye varmere å jobbe der enn på kjøkkenet?

– Det var varmere på bena, i hvert fall! Men vi brukte vernesko, og dem hadde jeg snørt godt. Det var verre med spesialhanskene mot varme. Med dem blir det som på kjøkkenet; når vi er i gang med maten, hiver vi vekk alt som hefter. Og i lufta var det kuldegrader, så gjestene måtte kle godt på seg.

Kokken Fridgeir Eriksson serverer kald drikke på varm vulkan.

Å holde champagnen kald var ikke noe problem for sjefkokk Geirfrid Eriksson.

Foto: Kristjan Logason / Demotix Images

– La ikke svovellukten en demper på smaksopplevelsen?

– Nei, det hører med, og det var gjestene forberedt på. Det er bare en eksotisk lukt som gjør at de vil huske måltidet i lang tid framover.

Det koster å være tøff

I går var Eriksson ute igjen for å servere vulkanbuffet til 20 personer, men denne gangen måtte de snu.

– Det blåste for mye, og vi var redd vindretningen ville gå fra vulkanutbruddet og mot oss, så gjestene som var klar til avgang fra hotellet var skuffet, men skjønner at vi setter sikkerheten høyt.

Prisen for den meget spesielle opplevelsen kan fort bli høy, og det er ikke maten som er det dyreste. Gjestene må nemlig flys inn med helikopter, og den turen må de ta på egen kappe.

Middag ved Eyjafjallajökull

Denne uka ville mange gjester betale godt for å spise ved foten av den ildsprutende vulkanen Eyjafjallajökull på Island.

Foto: Kristjan Logason/DemotixImages

SISTE NYTT

Siste nytt