Det melder nyhetsbyrået AFP.
– Det jeg kan bekrefte er at aktiviteten i krateret har stanset. Det kommer ingen magma opp nå, sier geofysiker Magnus Gudmundsson ved Islands meteorologiske institutt til nettavisen Iceland Review.
Damp, ikke aske, ut av krateret
Asken fra vulkanen har satt flere tusen fly på bakken.
Foto: Brynjar Gauti / Ap– Utbruddet, i hvert fall for nå, er over. Nå kommer det bare damp ut fra krateret, sier Gudmundsson.
Han advarer om at det er litt for tidlig å si om utbruddet er helt over, eller om det bare er et midlertidig opphold.
Vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull har de siste dagene avtatt i styrke.
Journalist Ómar Ragnarsson dro opp til vulkanen for å se rundt klokken 11 i dag, og kunne bekrefte at det bare kommer damp ut. Han kunne ikke se aske, skriver Iceland Review.
- Les også:
Færre jordskjelv de siste dagene
Gudmundsson advarer imidlertid om at også under utbruddet som varte fra 1821 til 1823, var det et opphold i aktiviteten i vulkanen før den senere startet opp igjen med full kraft. Et godt tegn denne gangen er at det har blitt registrert færre og færre jordskjelv de siste dagene.
NASA-bilde av askeskyen fra Eyjafjallajökull.
Foto: HO / AfpFor bare to dager siden sa Gudmundsson at den vulkanske aktiviteten på svært få dager hadde roet seg dramatisk. Høyden på askeskyen sank fra 7000 meter til mellom 3000 og 4000 meter på bare tre dager.
Også mengden av magma gikk ned fra 200 tonn til 50 tonn i sekundet. Grunnen til den forsiktige optimismen da var at vulkanen også tidligere under utbruddet i år hadde variert i kraft.
– Dette er tredje gang aktiviteten går ned, og det er umulig å si om dette er slutten, sa Gudmundsson på fredag.
- Les også:
Lammet flytrafikken i Europa
Like før midnatt natt til søndag 21. mars i år begynte den synlige aktiviteten i Eyjafjallajökull, og 800 innbyggere i to nærliggende småbyer ble evakuert. Utbruddet førte også til en del kanselleringer hos fly som skulle til Keflavik-flyplassen i Reykjavik.
Like etter midnatt onsdag 14. april begynte det store utbruddet, da en gigantisk sky av vulkansk aske steg flere kilometer opp i himmelen.
Siden den gang har fly i store deler av Europa flere ganger blitt satt på bakken, i frykt for at flyene ikke skulle tåle asken.
Video: Utbruddet på Island sett fra lufta