Hopp til innhold

Frykter nytt vulkanutbrudd på Island

Geologer frykter nytt vulkanutbrudd på Island. Fjorårets utbrudd førte til store problemer i luftfarten.

Vulkanaske fra Eyjafjallajökull

Vulkaneksperter frykter nye utbrudd fra Islands nest største vulkan. Slik så det ut da utbrudd i vulkanen Eyjafjallajökull stanset flytrafikken i store deler av Europa i fjor.

Foto: Olafur Eggertsson / REUTERS

Det er økt aktivitet i området rundt Bardarbunga, Islands nest største vulkan, som har fått geologene til å slå alarm, skriver Daily Mail i sin nettutgave.

– Den økte aktiviteten gir god grunn til bekymring, sier Pall Einarsson, professor i geologi ved Haskoli Islands til islandsk TV.

Hvor stort utbruddet kan bli, er ifølge Einersson umulig å spå.

– Men det er ingen tvil om at lava er på vei opp, sier han.

Vulkanen ligger midt på øya, og er dekket av isbreer. Den siste drøye uka har det vært over 40 jordskjelv i regionen, det største ble målt til styrke 3,4.

Nå etterlyser Einarsson bedre målinger, fordi han mener det er vanskelig å avgjøre hvor dypt skjelvene går.

Varslet også i fjor

Også på tampen av fjoråret meldte det islandske direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om et mulig nytt utbrudd.

Bakgrunnen for varslinga var at store mengder smeltevann fra isbreen Vatnajökull førte til at vannstanden i elva Gígjukvísl ble tre ganger større enn normalt.

– Når vannet i elva stiger, minsker trykket i Grimsvötn. Med mindre trykk her, er det sjanse for et utbrudd fra vulkanen, sa geolog Thorunn Skaftadottir den gang.

Forrige gang det var utbrudd under Grimsvötn var i 2004, og dette utbruddet medførte at flytrafikken til Island ble forstyrret i en kortere periode.

Aske stoppet flytrafikken

Vulkanutbruddet på Island

Vulkanutbruddet i Eyjafjallajökull skapte problemer for både passasjerer og flyselskaper i fjor.

Foto: Brynjar Gauti / Ap

Fjorårets vulkanutbrudd under isbreen Eyjafjallajokull førte til store problemer i luftfarten som følge av vulkansk aske.

Askeskyene gjorde at mange fly ble stående på bakken, og medførte derfor milliarder av dollar i tap for flyselskapene og forsikringsbransjen.

Også norske flyselskaper og flyplasser opplevde store tap etter askeproblemene. Flyselskapet Norwegian fikk over 160.000 henvendelser fra folk som ikke fikk brukt flybillettene sine i perioden.

Et titalls flyplasser ble stengt, og flere hundre avganger ble innstilt. I tillegg ble mange passasjerer stående fast i Europa, uten å komme seg noen vei.

– Overdreven frykt

En islandsk geolog mener det ikke er like stor grunn til å frykte et stort utbrudd. Etter å ha sett oppslag i britiske aviser, sier Ari Trausti Gudmundsson at det er for mye drama i artiklene.

– Det er ekstremt sensjonalisert. Det er for mye drama, og noe er beint fram feil, sier han til nettavisen Icenews.

Det islandske meteorologiske instituttet har også gått ut med en avklaring, og melder at det ikke er noen tegn på at et utbrudd er nært forestående, verken på Bardarbunga eller andre steder i landet.

– Vi sendte ikke ut advarsler etter de siste dagenes økte seismologiske aktivitet. Dersom det kommer tegn på at et utbrudd er på vei, vil vi straks sende ut varsel, skriver de.

Det siste registrerte utbruddet fra Bardarbunga kom for over hundre år siden, i 1910. Det siste store utbruddet skjedde i 1477. Da spydde vulkanen ut mer lava enn noen annen vulkan har gjort de siste 10.000 årene.

SISTE NYTT

Siste nytt