Island vil kringkaste korona-frustrasjonen din i naturen

Turistnæringen på Island inviterer deg til skrike ut i naturen for å slippe løs stress. Norske psykologer sier at det foreligger lite bevis for at dette virker, men liker ideen.

Kalfshamarsvik

STORT: Island vil kringkaste folks frustrasjon i islandsk natur. En av de utsatte høyttalerne er plassert i Kálfshamarsvík på nordkysten.

Foto: Marie Jirousek

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

«Du har vært gjennom mye dette året og det virker som du trenger et perfekt sted å slippe frustrasjonen fri. Et stort, åpent og urørt sted. Det virker som du trenger Island.»

Slik lyder en nylig lansert kampanje fra Promote Iceland. I sitt siste stunt inviterer Island de som er lei av en annerledes hverdag å skrike ut i den islandske naturen.

Spiller inn skrik på nett

På turistnæringens hjemmeside kan du spille inn et skrik med mikrofonen på enheten din. Skriket vil så bli avspilt fra en høyttaler plassert ut i den islandske naturen.

Høyttalerne befinner seg på syv ulike steder rundt på øynasjonen. De som deltar mottar en video av skriket og den omsluttende naturen.

Stranden Rauðasandur nordvest på Island.

ÅPENT: Island vil at folk skal slippe frustrasjonen løs i naturen. En av høyttalerne befinner seg på stranden Rauðasandur nordvest på Island.

Foto: Mariska van de Vosse

– Skrikterapi

På hjemmesiden skriver Promote Iceland at skriking kan bidra til å gi slipp på stress. De siterer Zoë Aston, en engelsk terapeut innen mental helse.

– Det ser ut som du trenger skrikterapi, skriver Promote Iceland.

Bjarne Hansen er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen. Han gjør det klart at det ikke finnes gode nok vitenskapelig bevis for at skriking har en effekt på mental helse.

– Dette er kreativt og interessant, men det er ikke en spesielt godt dokumentert metode for å bedre den psykiske folkehelsen, sier Hansen.

Hansen forklarer at eldre, alternative metoder innen psykologien har fremhevet det såkalte primalskriket som en måte å slippe følelsene fri. Å skrike skulle altså ha en positiv effekt på mental helse.

– Det er ikke evidensbasert behandling, sier han.

Bjarne Hansen

ARKIVFOTO: Psykologiprofessor Bjarne Hansen syns Islands ide er kreativ. Men han avviser at skriking har en positiv effekt på psykisk helse.

Foto: Håvard Kallestad

– Bra å jobbe med hemninger

Hansen forklarer at mange mennesker likevel har godt av å gi mer slipp på følelsene sine.

– Det å jobbe med egne hemninger og med å være låst og forknytt, det er ting som bra for psykisk helse, sier han.

Erik Stänicke, psykoanalytiker og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo deler Hansens perspektiver.

– Historisk har det vært flere terapiretninger som baserte seg på katarsis, ventilering av følelser, men tror det har vist seg å ha lite forskningsmessig belegg. I dag er man mer opptatt av å uttrykke følelser på en mer bearbeidet måte, skriver Stänicke i en tekstmelding.

Han tror likevel ikke skriking vil gjøre noen skade.

Fossen Skogarfoss på Island.

URØRT: Det er nå mulig å kringkaste skriket sitt ved Skógafoss på Island.

Foto: Lucas Jackson / ReutersFoto: Lucas Jackson / Reuters

Hvordan skrike?

På hjemmesiden sin kommer Promote Iceland med tips til hvordan skrike best mulig. Det oppfordres til å følge instinktene sine.

– Se for deg hvordan en baby gråter og skriker. Bråket kommer fra magen til babyen. Det der ditt skrik bør komme fra.

Status Norge

Sist oppdatert: 13.08.2020
374
Siste uke
15
Innlagt
256
Døde

SISTE NYTT

Siste nytt