NRK Meny
Normal

Island vil ha topartiregjering

En islandsk regjering bestående av de konservative og Sosialdemokratene får største oppslutning i meningsmåling.

Island
Foto: FRANCIS KOHN / AFP

Den islandske avisen Frettabladid har foretatt en meningsmåling der folk blir spurt hvilket av de aktuelle regjeringsalternativene de vil foretrekke etter valget sist lørdag.

Størst oppslutning får en regjering av Selvstendighetspartiet og Samfylkingin, altså av de konservative og Sosialdemokratene. 34,7 prosent holder på en slik løsning.

Et klart flertall av Sosialdemokratenes velgere foretrekker en slik løsning framfor at partiet går i koalisjon med Venstrebevegelsen De Grønne og det minste av dagens regjeringspartier, Fremskrittspartiet, som tilsvarer Senterpartiet i Norge, og ble valgets store taper.

Dagens koalisjonsregjering

32,4 prosent mener at dagens koalisjonsregjering av Selvstendighetspartiet og Fremskrittspartiet bør fortsette. Et klart flertall av Fremskrittspartiets velgere går inn for denne løsningen. De to partiene har regjert sammen de siste tolv årene.

En sentrum-venstre-regjering av Sosialdemokratene, Venstrebevegelsen De Grønne og Fremskrittspartiet får oppslutning fra 18,6 prosent, mens en regjering av Selvstendighetspartiet og Venstrebevegelsen De Grønne får 14,3 prosent.

Det pågår fortsatt forhandlinger mellom Selvstendighetspartiet og Fremskrittspartiets ledere om situasjonen etter valget. De to partiene fikk til sammen 32 mandater av de 63 i Allthinget. De to har 48,4 prosent av velgerne bak seg. Samme oppslutning har dagens tre opposisjonspartier, som altså manglet ett mandat for å få flertall.

Valgets kval

Fremskrittspartiet må velge mellom å fortsette i regjering tross det dårlige valget og tilbakegangen fra tolv til syv mandater, å gå i opposisjon eller å gå i regjeringssamarbeid med Sosialdemokratene og Venstrebevegelsen De Grønne.

De tre vil ha 34 mandater bak seg i Allthinget. Det er imidlertid vel så sannynlig at Sosialdemokratene og Venstrebevegelsen De Grønne heller vil foretrekke å delta i regjeringssamarbeid med Selvstendighetspartiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt