NRK Meny
Normal

Island senker risikonivået

Etter et vulkanutbrudd ved isbreen Dyngjujökull hevet islandske myndigheter nivået til rødt. I ettermiddag er det igjen senket til oransje.

Vulkanutbrudd Dynjujökull

Røyk og damp fra vulkanutbruddet ved Dyngjujökull.

Foto: Skjemdump / Live Míla

Det islandske meteorologiske institutt senket i ettermiddag nivået til oransje og understreket at det lille utbruddet i natt ikke vil true luftfarten i området.

Tidligere i dag var tonen en annen.

– Islands meteorologiske institutt har hevet risikonivået for flytrafikk til kode rød, og den islandske flytrafikkontrollen har stengt luftrommet fra bakken og opp til 18.000 fot (6.000 meter), opplyser landets nasjonale sikkerhetssenter.

Dyngjujökull ligger cirka 10 kilometer nord for Vatnajökull. Se direktebilder her:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Livestream fra www.livefromiceland.is» i nytt vindu

Frykt for nytt, stort utbrudd

Utbruddet startet rundt midnatt. Det er imidlertid ikke registrert noen askesky som følge av det og utbruddet er heller ikke registrert på radar, melder den islandske kringkasteren RUV.

Det er sprekker i isbreen og flere steder strømmer det lava ut mot sørøst, melder RUV.

Området der det nå strømmer ut lava, er ikke dekket av isbre. Dyngjujökull ligger i nærheten av Bardabunga, og det har vært stor seismisk aktivitet i området den siste tiden, noe som gjør at eksperter tror at et stort utbrudd kan komme snart.

Direktebilder fra et webkamera som står rundt 15 kilometer fra utbruddet viser at det nå kommer røyk og damp.

Flyforbud

Det er innført en flyforbudssone på 130 kilometer nordvest for utbruddet. Det inkludere den internasjonale flyplassen Akureyri nord på Island, men det er fremdeles lov å fly inn i området, hvis man følger egne visuelle regler, skriver Aftenposten.

Avdelingsdirektør Wenche Olsen i Luftfartstilsynet sier til NRK at de har fulgt situasjonen tett de siste to ukene.

– Vi får hyppige oppdateringer fra Island, vi følger med og er godt forberedt hvis det skulle komme et utbrudd, sier Olsen.

Områdene nær Bardabunga-vulkanen ble evakuert i forrige uke etter at det ble registrert om lag 300 jordskjelv på et døgn.

I 2010 forårsaket askeskyer fra vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull at store deler av flytrafikken over Europa ble stanset i seks dager. Både SAS og Norwegian sier til NRK at de følger situasjonen på Island tett.

Veisperring Island

Veien inn mot Bardabunga-vulkanen på Island er stengt og områdene rundt er evakuert.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen/NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt