Fattige Island først til Haiti

37 spesialtrente redningsmannskaper reiser til Haiti i dag. Island er det første landet som reiser til Haiti med personell.

Redningsarbeid på Haiti

Den islandske redningsgruppen skal hjelpe til å få overlevende ut av de sammenraste bygningene i Port-au-Prince.

Foto: Scanpix/Reuters

Til tross for økonomisk katastrofe og store problemer på hjemmebane, sender Islands utenriksminister Ossur Skarphedinsson i dag landets internasjonale lete- og redningsgruppe til Haiti for å delta i redningsarbeidet etter det kraftige jordskjelvet som rammet landet i går.

Ossur Skarphedinsson Islands utenriksminister

Islands utenriksminister Islands utenriksminister Islands utenriksminister Brynjar Gauti.

Foto: Brynjar Gauti / Scanpix/AP

LES: - Første 48 timane er viktigast

Første utenlandske bidrag

De reiser fra Island i dag, og ankommer Haiti rundt klokken 16 lokal tid. Dermed er de blant de første utenlandske redningsmannskapene som kommer til jordskjelvområdet.

Gruppen som sendes er fullt utstyrt og skal klare seg opp til sju dager i felten uten forsyninger. De har med seg ti tonn med utstyr, tre tonn vann, telt og avansert kommunikasjonsutstyr. I tillegg har de med seg utstyr til å rense vann.

LES: Norsk feltsykehus er klart

Lang katastrofe-erfaring

Den islandske redningsgruppen har lang erfaring fra flere store redningsoperasjoner. De deltok i arbeidet etter store jordskjelv i Tyrkia og Marokko. I tillegg er de sertfisert av FN til å delta i internasjonalt hjelpearbeid.

Utenriksministeren har fulgt klargjøringen nøye, og møtte gruppen for de forlater Island i dag. Myndighetene har koordinert ankomsten og arbeidet med haitiske myndigheter, som tar i mot hjelpen fra Island med åpne armer.

LES: Eksperter advarte om jordskjelvet

Kinesiske redningsmannskaper

Spesialtrente kinesiske redningsmannskaper reiser til Haiti i dag for å hjelpe til etter jordskjelvet.

Foto: Jason Lee / Scanpix/Reuters

Andre land er klare

Kinesiske redningsmannskaper er klare til å reise til Haiti for å delta i arbeidet etter jorskjelvkatastrofen. 50 speialtrente personer er klare til å reise i dag, og med seg har de blant annet tre sporhunder.

Taiwan sender også mannskaper og sporhunder som reiser i dag.

USA har også flere grupper som er klare til å reise for å delta i redningsarbeidet. Blant annet mannskaper fra Los Angeles brann- og redningsstyrke.

Dansker opplevde katastrofen

Danmarks utenriksdepartement opplyser at minst seks dansker var på Haiti under jordskjelvet. Departementet har hatt kontakt med fire av dem, og disse skal være i god behold.

De to siste har de enda ikke fått kontakt med.

- Vi fortsetter arbeider med å kartlegge hvor mange dansker som oppholder seg på Haiti - og om de i god behold. Problemet er at jordskjelvet har ødelagt telefonlinjer, så vi får ikke kontakt med konsulatet, sier Inge Durant ved dansk UD til TV2 i Danmark.

SISTE NYTT

Siste nytt

Seks meter høy lavastrøm truer bebyggelse på Kanariøyene

Rundt 100 boliger er ødelagt etter vulkanutbruddet på La Palma og tusenvis er evakuert.