Hopp til innhold

Islands folkevalgte anerkjenner Palestina

Nasjonalforsamlingen på Island har som første vesteuropeiske land besluttet å anerkjenne staten Palestina.

Palestinsk jente holder opp flagg

Island anerkjenner som første land i Vest-Europa Palestina som en uavhengig stat.

Foto: MOHAMAD TOROKMAN / Reuters

38 av de 63 representantene i Alltinget stemte for forslaget som var fremmet av utenriksminister Össur Skarphédinsson.

Ingen av de folkevalgte stemte imot, men 13 avsto og 12 var fraværende under voteringen.

– Alltinget overlater til regjeringen å anerkjenne Palestina som en uavhengig og suveren stat innenfor grensene fra før seksdagerskrigen i 1967, heter det i vedtaket.

– Historisk dag

Ossur Skarphedinsson

Islands utenriksminister Össur Skarphédinsson fremmet forslaget om å anerkjenne Palestina som egen stat.

Foto: JOHN THYS / Afp

– Island er første land i Vest-Europa som har tatt dette steget. Jeg har nå formell autoritet til å erklære vår anerkjennelse av Palestina, sier Skarphédinsson til islandsk kringkasting.

Alltingsrepresentanten Amal Tamimi, som er av palestinsk opprinnelse, jubler over vedtaket som ble fattet tirsdag kveld.

– Jeg kunne ikke ha vært mer stolt. Dette er en historisk dag for det islandske og palestinske folk, sa hun da hun avga stemme.

Island var også først ute med å anerkjenne uavhengigheten til Estland, Latvia og Litauen etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Symbolsk

Anerkjennelsen av Palestina har først og fremst en symbolsk betydning, og er et klapp på skulderen til palestinernes president Mahmoud Abbas som jakter på FN-anerkjennelse.

Okkupantmakten Israel og USA motsetter seg FN-anerkjennelse og mener palestinsk uavhengighet kun kan oppnås gjennom forhandlinger. Alltinget ber også partene i konflikten om å forhandle fram en løsning.

Anerkjennelse

– Alltinget oppfordrer Israel og Palestina til å søke forsoning gjennom en fredsavtale basert på nasjonale rettigheter og en FN-resolusjon som innebærer gjensidig anerkjennelse av staten Israel og staten Palestina, heter det i vedtaket.

De folkevalgte på Island understreker også at «Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) er juridisk representant for hele det palestinske folket. De mener også at palestinske flyktninger har rett til å vende tilbake til sine tidligere hjem»

SISTE NYTT

Siste nytt