38 av de 63 representantene i Alltinget stemte for forslaget som var fremmet av utenriksminister Össur Skarphédinsson.
Ingen av de folkevalgte stemte imot, men 13 avsto og 12 var fraværende under voteringen.
– Alltinget overlater til regjeringen å anerkjenne Palestina som en uavhengig og suveren stat innenfor grensene fra før seksdagerskrigen i 1967, heter det i vedtaket.
– Historisk dag
Islands utenriksminister Össur Skarphédinsson fremmet forslaget om å anerkjenne Palestina som egen stat.
Foto: JOHN THYS / Afp– Island er første land i Vest-Europa som har tatt dette steget. Jeg har nå formell autoritet til å erklære vår anerkjennelse av Palestina, sier Skarphédinsson til islandsk kringkasting.
- Les også:
Alltingsrepresentanten Amal Tamimi, som er av palestinsk opprinnelse, jubler over vedtaket som ble fattet tirsdag kveld.
– Jeg kunne ikke ha vært mer stolt. Dette er en historisk dag for det islandske og palestinske folk, sa hun da hun avga stemme.
Island var også først ute med å anerkjenne uavhengigheten til Estland, Latvia og Litauen etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.
Symbolsk
Anerkjennelsen av Palestina har først og fremst en symbolsk betydning, og er et klapp på skulderen til palestinernes president Mahmoud Abbas som jakter på FN-anerkjennelse.
- Les også:
Okkupantmakten Israel og USA motsetter seg FN-anerkjennelse og mener palestinsk uavhengighet kun kan oppnås gjennom forhandlinger. Alltinget ber også partene i konflikten om å forhandle fram en løsning.
- Les også:
Anerkjennelse
– Alltinget oppfordrer Israel og Palestina til å søke forsoning gjennom en fredsavtale basert på nasjonale rettigheter og en FN-resolusjon som innebærer gjensidig anerkjennelse av staten Israel og staten Palestina, heter det i vedtaket.
De folkevalgte på Island understreker også at «Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) er juridisk representant for hele det palestinske folket. De mener også at palestinske flyktninger har rett til å vende tilbake til sine tidligere hjem»
- Les også: