NRK Meny
Normal

ISIL truer med å drepe 300 familier

Islamistgruppen ISIL truer med å drepe 300 familier fra yezidiene, melder Reuters.

ISIL-styrker nær Sinjar, nord i Irak ved en kontrollpost

ISIL-styrker nær Sinjar, nord i Irak ved en kontrollpost.

Foto: - / Afp

De 300 familiene befinner seg i landsbyene Koja, Hatimiya og Qaboshi og er omringet av de sunnimuslimske opprørerne, melder nyhetsbyrået Reuters.

ISIL truer med å henrette familiene hvis de ikke konverterer til islam innen klokken 09.00 søndag lokal tid.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Gaza by

NRKs midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen ankommer etter planen Nord-Irak søndag.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har gjennom en brutal framrykning tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak.

NRKs midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen er på vei til Nord-Irak. Han har snakket med journalisten Luqmann Yzidi som jobber i Nord-Irak.

Yzidi orteller at han har forsøkt å levere mat og vann til fjellene om natten de siste dagene, og sier at situasjonen er desperat. Han sier også at flere babyer har omkommet av tørst.

Han har også vært i kontakt med noen av de 300 familiene som skal drepes søndag hvis ikke de konverterer til islam. Det er særlig frykt for hva som skal skje med jentene i disse landsbyene.

56 døde barn

De siste dagene har rundt 50.000 mennesker, blant dem kristne og yezidier, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak.

56 yazidi-barn er døde, de fleste har tørstet ihjel, ifølge UNICEF. Ifølge organisasjonen skal 25.000 barn være strandet i og rundt Sinjar.

– De flyktningene vi når ut til, spesielt i dohuk, leverer vi mat, vann, hygieneutstyr til. Vi har helseeksperter og beskyttelseseksperter på plass som hjelper barna. Men det er fortsatt mange man ikke når frem til fordi de er isolert på fjellet omringet av ISIL, sier Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge.

5000 reddet ned fra fjellene

Kurdiske styrker åpnet lørdag en vei til Sinjar-fjellet, slik at rundt 5000 yazidiere har klart å berge seg selv ned, melder Al Jazeera.

– Vi har lyktes i å ta oss opp fjellene og åpnet en vei for flyktningene, sier Halgord Hikmet, talspersonen for de kurdiske sikkerhetsstyrkene.

Dette har vi kunnet gjøre takket være de amerikanske luftangrepene mot ISIL, legger Hikmet til.

Men fortsatt oppholder titusener seg i fjellet, uten mat og drikke i stekende varme.

Fortsetter angrepene

Lørdag er minst 20 ISIL-opprørere drept og 55 opprørere er skadd, opplyser kurdiske myndigheter.

Jagerflyene slapp bomber mot ISILs leirer i Khazar-området mellom den opprørsstyrte byen Mosul og kurdiske Arbil.

Obama sier luftangrepene i Irak vil fortsette «så lenge det er nødvendig», men sier krisen i Irak ikke kan løses på noen uker.

– Jeg vil ikke sette en tidsramme, men det kommer til å ta mer enn uker å løse problemene i Irak, sa Obama på en pressekonferanse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt