Terrorgruppa ISIL oppfordret til hellig krig i Istanbul

Flere hundre sympatisører og medlemmer av den sunnimuslimske opprørsgruppa ISIL samlet seg til Eid-bønn og feiring i storbyen Istanbul i Tyrkia.

En oppsiktsvekkende video viser flere hundre sympatisører og medlemmer av ekstremistgruppa «Den islamske staten i Irak og Levanten» (ISIL) samlet til Eid-feiring i forstaden Ömerli i Istanbul.

ISILs høytidsfeiring foregikk mandag på en slette – omtrent fem mil utenfor sentrum av millionbyen – og bestod av fellesbønn, feiring, taler og festmåltid.

Etter fellesbønnen holdt en ikke navngitt leder en appell om jihad og oppfordret de oppmøtte til å slutte seg til den «hellige krigen» i Syria og Irak, ifølge avisen Hürriyet. Han avsluttet talen sin med følgende budskap til forsamlingen:

– Min Allah, gi tålmodighet og hjelp til mujahedinene som går til jihad. Før dem til seieren, beskytt dem og sørg for at skuddene deres treffer målet.

Taleren utropte stor støtte og ros til den nåværende ISIL-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Han kritiserte også Jabhat al-Nusra og omtalte islamistgruppa som en «dårlig kopi» av ISIL.

Etter talen hilste deltakerne på hverandre, klemte og gratulerte hverandre – etterfulgt av et festmåltid som markerer slutten på Ramadan-måneden.

ISIL i Irak

For seks uker siden tok ISIL makten i millionbyen Mosul i Irak. Nådeløs undertrykkelse er blitt virkeligheten i Mosul etter at jihadistene i ISIL tok makten.

Foto: STR / Ap

– Flere militante medlemmer til stede

Terrorgruppa blir også omtalt som «Den islamske staten i Irak og Syria» (ISIS). De islamistiske jihadistene kaller seg nå Den islamske stat (IS), og har sagt at de vil etablere et kalifat som strekker seg både gjennom Irak og Syria.

Det er foreløpig ukjent hvilke områder ISIL mener er inkludert i den selverklærte staten, men opprørerne har de siste månedene gjort store fremskritt på slagmarken og har kontroll over betydelige områder i både Syria og Irak.

Videoen ble kjent og fikk bred omtale i tyrkiske medier sent tirsdag kveld. Ifølge den opposisjonelle avisen Sözcü skjedde markeringen i regi av det islamske magasinet Tevhid, som har tilknytning til de ytterliggående sunnimuslimske opprørerne.

Både Sözcü og andre tyrkiske aviser hevder at flere militante medlemmer av den islamistiske opprørsgruppa var til stede under markeringen i Istanbul, og at disse skal delta i kamphandlingene i Irak og Syria.

Recep Tayyip Erdogan

Politiske motstandere og flere tyrkiske medier beskylder statsminister Recep Tayyip Erdoğan og regjeringspartiet AKP for å ha forsynt opprørsgruppa ISIL med våpen og ammunisjon. Erdoğan og partiet hans avviser dette.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

AKP blir beskyldt for å ha væpnet og finansiert ISIL

Opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet (CHP) og flere tyrkiske medier har en rekke ganger beskyldt regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) for å ha væpnet og finansiert ISIL. AKP har avvist disse påstandene.

Den kurdiske nettavisen Kurdistan24 hevder onsdag at AKP skal bistå ISIL med et område i Istanbul, som kan disponeres som treningsleir.

Ifølge PST jobber personer i de norske miljøene med å tilrettelegge reiser til Syria ved å formidle kontakt med ISILs støttenettverk i Tyrkia. Norske sikkerhetsmyndigheter har tidligere opplyst at rundt 50 personer fra Norge har reist til Syria og kriget sammen med terrorgruppa ISIL.

ISIL-soldater i den syriske-provinsen Raqqa

ISIL anser alle som ikke følger deres radikale tolkning av islam som vantro. Dette bildet viser ISIL-soldatene som har fått tilgang til tungt militært-materiell hvor de kjører gjennom Raqqa-provinsen i Syria. Tanksen har de overtatt fra de irakiske styrkene.

Foto: STRINGER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt