Hopp til innhold

Isfront mellom Colombia og naboer

Den verbale krigen i Sør-Amerika er trappet kraftig opp. Forholdet mellom Colombia og de to nabolandene Venezuela og Ecuador er iskaldt.

Jose Miguel Gomez

Colombias president Alvaro Uribe får kraftig kritikk av Ecuador og Venezuela etter at colombianske soldater gikk inn i Ecuador under et angrep mot FARC-geriljaen i helgen.

Foto: JOSE MIGUEL GOMEZ / SCANPIX

Beskyldningene haglet mellom de tre søramerikanske landene tirsdag. Colombia anklager Venezuelas president for å ha støttet et folkemord ettersom han skal ha gitt penger til den venstreorienterte FARC-geriljaen. Samtidig beskyldes Colombia for å ha hindret frigivelsen av FARC-gisselet Ingrid Betancourt.

Sabelraslingen i Sør-Amerika førte tirsdag til at Samarbeidsorganisasjonen for amerikanske stater (OAS) innkalte til et krisemøte i Washington i et forsøk på å roe ned en av de verste politiske krisene i regionen på flere år.

Lyktes nesten

Ecuadors president Rafael Correa sier at han var nær ved å inngå en avtale med FARC-geriljaen om løslatelse av tolv gisler, blant dem den svært syke fransk-colombianske politikeren Betancourt, da Colombia ødela det hele.

Presidentens kontaktmann i geriljaen skal ha vært Raúl Reyes, kommandanten som sammen med 20 andre geriljasoldater ble drept i et colombiansk luftangrep i helgen.

– Jeg beklager å måtte fortelle dere at samtalene om å frigi tolv gisler hadde kommet ganske langt. Alt dette ble ødelagt av de krigshissende og autoritære hendene til den colombianske regjeringen, sier Correa.

Frankrike aktive

Også franske myndigheter hadde kontakt med Reyes i et forsøk på å få frigitt Betancourt.

– Vi hadde kontakt med Raúl Reyes, og jeg kan fortelle dere at colombianerne var klar over det, sier talskvinne Pascale Andreani i det franske utenriksdepartementet.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sa for få dager siden at han selv ønsket å reise til Colombia for å sikre frigivelsen av Betancourt.

Tirsdag rykket også FARC-geriljaen ut og sa at forhandlingene om gislene er blitt vanskeligere på grunn av drapet på Reyes.

– Støttet folkemord

Colombia mener at både Ecuador og Venezuela har gitt aktiv støtte til FARC-geriljaen, og nå vil landets konservative president Alvaro Uribe ha Venezuelas president Hugo Chávez stilt for retten.

– Colombia foreslår at Venezuelas president Hugo Chávez blir anklaget i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for å ha støttet og finansiert folkemord, sa Uribe tirsdag.

Han hevder at Chávez har hjulpet opprørerne med å begå det han omtaler som folkemord. Han har nå bedt landets FN-ambassadør om å ta kontakt med ICC for å få Chávez tiltalt.

Blant bevisene er dokumenter som ble funnet i FARC-leiren i Ecuador, ifølge colombianske myndigheter

Dokumentene hevdes også å inneholde beviser på at FARC-geriljaen var ute etter å skaffe seg radioaktivt materiale for å lage en såkalt skitten bombe. Gruppa lå i forhandlinger for å skaffe seg en slikt materiale, fremholder visepresident Francisco Santos.

Inn i Ecuador

Krisen mellom de tre landene ble utløst av drapet på Reyes, og av at colombianske soldater under aksjonen ble sendt over grensen til Ecuador for å gjennomsøke jungelleiren der Reyes og hans geriljasoldater hadde holdt til.

Operasjonen høstet skarp kritikk fra Ecuador og Venezuela, som siden har brutt de diplomatiske forbindelsene med nabolandet og sendt styrker til grenseområdet.

Tirsdag stengte Venezuela også grensen mot nabolandet.

SISTE NYTT

Siste nytt