Hopp til innhold

Isbøtte-kampanjen kan ha finansiert ALS-gjennombrudd

ALS Association sier midler fra «The Ice Bucket Challenge» har hjulpet identifisere et nytt gen forbundet med sykdommen.

Ice Bucket Challenge

ISBØTTE-UTFORDRING: Guvernør i Massachussets tar her isbøtte-utfordringen sammen med Pete Frates, som mange mener står bak ALS-kampanjen.

Foto: Charles Krupa / Ap

«The Ice Bucket Challenge» var et fenomen som tok fullstendig av sommeren 2014, der folk fikk kastet en bøtte med isvann over seg for å samle inn penger til nervesykdommen ALS, samt nominere andre til å gjøre det samme. Stuntet ble dokumentert på sosiale medier.

Mange kastet seg på isvann-bølgen, blant annet Mark Zuckerberg, Justin Bieber, Bill Gates og republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

Kampanjen har samlet inn mer enn 100 millioner dollar og har bidratt til å finansiere en rekke forskningsprosjekter. Et av disse er Project MinE, et stort datadrevet initiativ.

Prosjektets forskere kunngjorde mandag at de har identifisert et nytt gen assosiert med sykdommen, som eksperter sier kan føre til nye behandlingsmuligheter, skriver The Guardian.

– Dette er veldig spennende, fordi det viser alle som har bidratt til «The Ice Bucket Challenge» at deres donasjon hadde en innvirkning på forskningen. Arbeidet som prosjektet gjør er veldig viktig, og oppdagelsen av dette nye genet vil hjelpe oss til å bedre forstå ALS, sier Brian Frederick, konserndirektør for kommunikasjon og utvikling ved ALS Association til The Guardian.

Kan finne en behandling

Det nylige oppdagede genet, NEK1, er bare forbundet med tre prosent av ALS-tilfeller, men det er til stede i både arvelige og sporadiske former av sykdommen, noe som ifølge The Guardian gir forskere et nytt mål for utvikling av mulige behandlinger.

– Oppdagelsen kan hjelpe oss å finne en behandling, men det er fortsatt veldig tidlig i prosessen av å forstå dette spesielle genet, og vi har fortsatt et stykke å gå med å forstå ALS generelt, sier Frederick i ALS Association.

Amyotrofisk lateralsklerose (ALS) er en jevnt økende sykdom som ødelegger de motoriske nervecellene i ryggmarg, hjernestamme og motoriske del av hjernebarken. Sykdommen kan være enten sporadisk eller arvet, og i begge tilfeller er det foreløpig ingen kur.

Vil få bedrifter på banen

Mona Hytjanstorp Bahus, leder for Norsk støttegruppe for ALS, synes det er bra med forskning som kan finne en kur på sykdommen. Hun håper imidlertid at norske bedrifter kan komme på banen og bidra til å finansiere forskningen slik at prosessen ikke stopper opp på grunn av manglende midler.

– Kommer det en bedrift på banen vil det skynde på prosessen, ellers er jeg redd forskningen vil ta for lang tid. ALS øker i omfang og stadig yngre mennesker blir rammet, forklarer Bahus.

De fleste av pengene som ble donert i forbindelse med isbøtte-kampanjen gikk direkte til organisasjonen i USA. Stiftelsen i Norge så derfor lite til disse pengene.

SISTE NYTT

Siste nytt