IS truer by på verdensarvlisten

Terroristene i IS rykker stadig nærmere byen Palmyra i Syria. Dermed kan de antikke ruinene på Unescos verdensarvliste være i fare.

Den syriske byen regnes som en av de arkeologiske juvelene i Midtøsten, og ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights er IS-krigere nå på vei mot byen. I går skal de ha vært under 2 kilometer unna.

Maamoun Abdulkarim, sjefen for Syrias fortidsminner, sier det vil være en internasjonal katastrofe hvis IS får kontroll over byen.

– IS kommer til å ødelegge alt som er der, sier han.

Unesco betegner byen som et av de viktigste kulturelle sentrene i antikken.

Slått tilbake

IS skal ha forsøkt å ta bygninger i den østlige delen av byen Tadmur, som grenser mot Palmyra, men ble slått tilbake av regjeringsstyrker fra det syriske regimet.

IS selv hevder de har kontroll over byen, ifølge en Twitter-melding fra organisasjonen.

BBC skriver at 26 sivile ble drept i kampene ved Tadmur, flere av dem skal ha blitt halshugget.

Palmyra, Syria

IS har allerede ødelagt flere verneverdige byer. Nå nærmer de seg Palmyra.

Foto: JOSEPH EID / Afp

Ligger i en oase

Palmyra ligger i et ørkenområde i Syria, og ble bygget ved en oase i de første par hundre årene etter Kristus. Da var området del av det romerske riket.

Byen, som er bevart som en ruin, domineres av en 1,1 km lang gate, med tempelet Baal i den sørlige enden.

Tempelet er ansett som en av de viktigste religiøse bygningene fra det første århundret, og representerer et unikt design.

Syrisk politimann passer på ruinene i Palmyra

Syrisk politimann passer på ruinene i Palmyra i Syria.

Foto: JOSEPH EID / Afp

Mye ødelagt allerede

Abdulkarim frykter at IS vil ødelegge alt dette.

– Det vil være en gjentakelse av barbariet vi har sett i byene Nimrod, Hatra og Mosul, sier han til AFP. Disse byene nord i Irak er bombardert og ødelagt av IS-krigere.

Syria har fem verdensarvsteder i tillegg til de romerske ruinene i Palmyra: De tusen år gamle gamlebyene i Damaskus, Aleppo og Bosra, korsfarerborgen Crac des Chevaliers, Qalat Salah El-Din, også kalt Saladins fort, og oldtidslandsbyene i Nord-Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt