– Alle mennene jeg kjente i Kojo er drept

Jumhuri Ali Hussein har jobbet for å få verden til å reagere på at kurdiske landsbyer sto i fare for å bli angrepet av IS. I ettermiddag fikk han beskjeden om at for Kojo kom hjelpen for sent.

– Jeg kjenner hele landsbyen

SE VIDEO: I ti dager har Jumhuri Ali Hussein kjempet for å bli hørt. I dag møtte han med norske myndigheter som bevilger 110 millioner kroner i nødhjelp, men for landsbyen hvor han kjenner alle er massakren i gang.

Jesidien Jumhuri Ali Hussein har de ti dagene advart mot at Den Islamske Stat (IS) skulle angripe den kurdiske byen Kojo i Irak.

I dag var han og flere jesidiske støttespillere bosatt i Norge i et møte med utenriksminister Børge Brende for å be norske myndigheter om hjelp.

Under møtet snakket han om landsbyen Kojo, og at folk der trenger hjelp.

Etter møtet snakket han med flere medier, deriblant NRK, om situasjonen for kurdere i Irak. Rett etter intervjuene kom meldingen han fryktet.

IS har gått inn i Kojo. Alle menn er drept og alle kvinner er tatt til fange.

– Ingen tok telefonen

Hussain forteller at han kjenner hele landsbyen, og at han har mange venner der.

– Jeg har sagt at byen var i stor fare. Dette skulle ikke ha skjedd, sier han til NRK, via en tolk.

Etter meldingen om massakren ringte han vennene sine i Kojo.

– Jeg snakket med dem ved midnatt i går og i dag tidlig. Det ringte, men ingen tok telefonen. De er døde, sier Hussein.

– Alle er livredde

I landsbyen bodde det 1200 personer, alle jesidi-minoriteter. Kojo er en av tre landsbyer i området omringet av IS.

– Alle i Kurdistan er livredde for IS. Jeg vil be alle om å gjøre alt for å redde kurdere ut av Irak. Tusener med jesidier er fortsatt fanget på Sinjar-fjellet uten vann og mat. De trenger hjelp, sier Hussein.

Partnerorganisasjonen til Norsk Folkehjelp Yazidi Solidarity and Fraternity League, fikk fredag ettermiddag varsel om at IS hadde innledet massedrap på innbyggerne i landsbyen Kojo i Nord-Irak.

Bidrar med 110. mill

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende informerte på en pressekonferanse i dag hva Norge har tenkt å bidra med i Irak.

– Norge har vært tidlig ute med å love humanitærhjelp til Irak. Vi var ute med 60 millioner i juni og nå legger vi 50 millioner kroner på bordet. Vi er klare til å legge mer penger på bordet om det er behov for det, sa utenriksminister Børge Brende på pressekonferansen.

Det ble også klart at Norge kommer til å tilby et Hercules-fly, som kan frakte humanitær hjelp til Irak.

– Vi har ikke på dagsorden å bidra med våpen eller styrke. Men vi vil bidra med stor humanitær hjelp til det irakiske folk, sa Brende.

110 millioner til disposisjon for humanitær bistand.

SE VIDEO: Brende forteller at UD gir 110 millioner kroner i humanitær bistand til mennesker rammet av IS.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt