Hopp til innhold

IS tar på seg skylden for kirkebombing i Egypt

Terroristgruppen IS har tatt på seg skylda for de to kirkeangrepene i Egypt Palmesøndag. To kirker ble bombet med bare noen timers mellomrom, og til sammen er over 43 mennesker drept og rundt 100 såret, ifølge nyhetsbyrået AP.

EGYPT-VIOLENCE-CHURCH

FLERE SKADDE: Et offer fraktes ut på båre etter at en bombe gikk av i en koptisk kirke i Tanta i Egypt Palmesøndag. FOTO: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Tidligere i dag ble en kirke i byen Tanta rammet av en eksplosjon hvor minst 25 mennesker ble drept. Ved 13:00-tiden søndag meldte Al Arabiya at også en kirke i Alexandria er utsatt for et bombeangrep.

16 personer er drept, og minst 40 er skadd etter bombeangrepet mot St. Markus-kirken i Alexandria, opplyser Egypts helseminister, ifølge AP.

Egyptiske myndigheter sier angrepet ble gjennomført av en selvmordsbomber som forsøkte å storme inngangen før vedkomne ble stoppet av politiet. Tre politimenn er blant de drepte, ifølge AP.

Eksplosjonen skjedde bare timer etter at en bombe gikk av i St.Georg-kirken i byen Tanta, hvor over 27 mennesker mistet livet og rundt 78 mennesker er skadd, ifølge nyhetsbyrået AP. TV-bilder fra innsiden av kirka viser hvordan kirkesang plutselig blir avbrutt av et høyt smell. Kirken var fullsatt da koptiske kristne markerte Palmesøndag.

Til sammen skal 43 mennesker være drept og rundt 100 såret etter de to angrepene. Statsledere i flere land fordømmer bombeangrepene.
.

EGYPT-VIOLENCE-CHURCH

SØRGER: En slektning av en av offerne reagerer etter kirkeeksplosjonen som drepte minst 21 mennesker i Tanta i Egypt. FOTO:REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

– Nok en gang rammet av terrorister

Den franske presidententen, Francois Hollande, har uttrykt sin solidaritet med Egypt etter det dødelige bombeangrepet mot kirken i Tanta.

I en skriftlig kunngjøring skriver Hollande: "Nok en gang er Egypt rammet av terrorister som ønsker å ødelegge landets samhold og mangfold".

Israel og Hamas fordømmer bombeangrepene.

Også Pave Frans uttrykker sine dypeste kondolanser til Egypt. Han fikk selv beskjed om bombingen da han markerte Palmesøndag på Petersplassen.

Økt spenning de siste årene

Omlag 10 prosent av Egypts befolkning er koptiske kristne, og de fleste av dem tilhører den koptisk-ortodokse kirken, og kristne har de siste årene blitt utsatt for stadig flere angrep i Midtøsten.

Spenningene mellom den kristne majoriteten og den muslimske majoriteten har de siste årene økt, siden overhodet for den koptiske kirken, pave Tarwadros II, gikk ut offentlig og støttet militærkuppet i juni 2013.

I desember mistet 27 mennesker livet og over 30 personer ble såret da en bombe gikk av ved en koptisk katedral i Kairo. De fleste av ofrene var da barn og kvinner, ifølge AP. IS påtok seg senere skylden for angrepet.

Les også: Julefeiring for usikre koptere

SISTE NYTT

Siste nytt