Hopp til innhold

IS tar områder i Afghanistan

Krigere med IS flagg gikk til angrep mot Taliban, mens den afghanske regjeringshæren skal ha valgt å observere det hele fra sidelinjen.

AFGHANISTAN-ISLAMIC-STATE/ An Afghan National Army soldier (ANA) inspects passengers at a checkpoint on the outskirts of Jalalabad

En soldat sjekker en reisende ved en kontrollpost. Sikkerheten langs veiene inn til provinshovedstaden Jalalabad er skjerpet etter at IS for første gang skal ha underlagt seg et område i Afghanistan.

Foto: PARWIZ / Reuters

De kom i hvite firehjulstrekkere med store fastmonterte maskingevær. De begynte å slåss mot Taliban. Taliban klarte ikke å stå imot og flyktet, sier Haji Abdul Jan, en stammeleder ifra distriktet Achin i provinsen i Nangarhar.

Slaget skal ha stått i begynnelsen av juni. At IS er til stede i provinsen øst i Afghanistan blir bekreftet av lokale myndigheter. Haji Abdul Jan valgte å flykte til provinshovedstaden Jalalabad, men sier at ikke alle landsbybeboerne er negative til de nyankomne.

I motsetning til Taliban tvinger de ikke landsbyinnbyggerne til gi dem mat og husly. I stedet har de mye kontanter i lommene som de bruker på mat og til å lokke unge menn til å slutte seg til dem.

AFGHANISTAN-TALIBAN/ Afghan woman walks past while Afghan National Army troops keep watch at checkpoint at Chardara district, in Kunduz

En krig på tre fronter. Samtidig med at det nå fortelles om kamper mellom Taliban og IS gikk Taliban til en større offensiv mot den afghanske regjeringshæren. I en periode i juni truet de provinshovedstaden i Kunduz. Offensiven ble etter hvert slått tilbake.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

Taliban innrømmer tilbakeslag

Vitneskildringene er de sikreste indikasjonene på at IS kan være nær å etablere kontroll over et område. Tidligere har angrep under IS flagg virket sporadiske og i hovedsak begått av lavere rangerte og misfornøyde Taliban avhoppere. Taliban selv bekrefter at de har tapt terretorie, men ikke til IS.

De er tyver og bøller. Vi vil snart rydde områdene og befri landsbyinnbyggerne, sa talsmann for Taliban, Zabidullah Mujahid.

Verken afghanske regjeringsstyrker eller politi blandet seg inn i kampene mellom IS og Taliban utenfor Achin.

– IS har ikke angrepet oss så vi angriper ikke dem, sier Malek Islam, distriktssjef i Achin. Han snakker med nyhetsbyrået Reuters på telefon ifra distriktssenteret i Achin hvor regjeringen ennå har kontroll. Utenfor har de mindre kontroll og ifølge Islam Malek er IS «overalt».

TOPSHOTS-AFGHANISTAN-UNREST-PARLIAMENT

Taliban angrep parlamentet i Kabul for en uke siden. Den afghanske hæren er hardt presset og enkelte militære ledere kan på kort sikt se seg tjent med en væpnet rivalisering mellom Taliban og IS.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Innenriksminister Noor ul-Haq Olomi sier derimot at IS krigere har blitt konfrontert enkelte steder i Nangarhar provinsen.

– Vi har innledet noen opprydningsaksjoner i noen distrikt i Nangarhar og vil fortsette med det for å nekte alle terroristgrupper fotfeste.

Henter penger andre steder

Blant krigerne som nå hevder lojalitet til IS er flere utlendinger. De brenner opiumsåkrene som Taliban henter inntekter ifra og det virker som om de får penger ifra andre steder. De skal ha brukt gull som betalingsmiddel. Noe som er uvanlig. En ung mann i tjueårene som i likhet den eldre stammelederen Haji Abdul Jan med valgte å reise vekk forteller at det ble forkynt på arabisk og ikke det lokale språket pashto i de moskeene. En tolk oversatte budskapet ifra de fremmede.

– De snakket om Islam og hva burde gjøre og hva de ikke skulle gjøre, sier Abdul Wali.

Det ble også distribuert pamfletter og gitt direktiver som angivelig skulle være ifra IS leder Abu Bakr al-Baghdadi.

«Alle mujahedin krigere er invitert til å ta del i denne hellige krig under ett flagg hvis er flagget til den Islamske Stat.»

Dette er teksten i et brev som skal være smuglet ut ifra et av områdene i provinsen hvor IS skal operere.

SISTE NYTT

Siste nytt