IS taper terreng: Assad-støttede styrker gjenerobrer «ørkenens perle»

Syriske regjeringsstyrker har fått kontroll over store deler av verdensarvbyen Palmyra. Fredag kjemper Assad-støttede tropper krevende kamper for å få IS til å overgi seg.

Syriske styrker kjemper mot IS i Palmyra

GJENEROBRER: Syriske regjeringsstyrker har tatt tilbake store deler av den IS-kontrollerte byen Palmyra. Fredag har de Assad-støttede styrkene kontroll over alle høydedrag over den 4000 år gamle byen i Syrias ørken.

Foto: SANA / Reuters

Den islamske staten mister terreng over verdensarvbyen Palmyra.

De Assad-støttede styrkene melder at soldater har gjenerobret store deler av byen, deriblant festningen som troner over den 4000 år gamle ruinbyen i Syrias ørken.

Oldtidsbyen med Unesco-status ble inntatt av IS mai i 2015, og har siden tapt flere romerske ruiner. I august kunne FN melde at en av de viktigste bygningene i byen, et 2000 år gammelt tempel, ble jevnet med jorden etter kraftige eksplosjoner.

Sprenging av tempel i Palmyra.

SPRENGT I FILLER: IS eksploderte det 2000 år gamle Bel-tempelet i Palmyra august. Nå kjemper Assad-støttede styrker for å bevare og beskytte de resterende ruinene.

Foto: Uncredited / Ap

Den militante islamistiske gruppen har krevd at alle spor etter fortidens ikke-monoteistiske gudedyrkelse må ødelegges.

Men nå er IS i ferd med å miste kontrollen over byen som omtales som ørkenens perle, melder det syriske nyhetsbyrået Sana.

Det betyr at IS kan miste enda mer terreng. Så langt har ekstremistgruppen tapt 40 prosent av territoriet i Irak, samt 20 prosent av erobringene i Syria.

Syrisk nyhetsbyrå: Har tropper på alle åser

Syriske regjeringsstyrker varslet torsdag at det ville bli en «overveldende seier» i kampen mot det IS-kontrollerte området. Miner og eksplosiver er fjernet fra alle veier som fører inn til sentrum av byen.

Nå har også de Assad-støttede styrkene fått kontroll på samtlige av byens åser og høydedrag, ifølge Sana

– I sørvest har hæren frigjort distriktet med hoteller og restauranter, samt dalen med flee historiske graver, sier Maamoun Abdelkarim, landets antikvariske ansvarlige, til AFP.

Det inkluderer også en dyrebar festning fra 1300-tallet, som ligger på en bakketopp over ørkenbyen.

– Hæren har erobret tilbake Mamluk-fortet fra IS, sier Abdelkarim.

Syriske styrker gjenerobrer Palmyra

KREVENDE KAMPER: Det er strategisk viktig for Bashar al-Assad å få kontroll over den enorme ørkenen som strekker seg fra det sentrale Syria til den irakiske grensen.

Foto: STRINGER / Afp

Kjemper varsomt for å beskytte ruinene

De syriske styrkene fortsetter ferden innover i byen fredag, men hindres i effektive kamper grunnet ruinenes risiko for å bli ødelagt. Det skal også fremdeles være fare for miner og bomber på enkelte lokasjoner i byens sentrumskjerne.

– Hæren er nå 600 meter fra Bel-tempelet, men går frem gradvis for å ikke utløse miner som kan sprenge de gamle arkitektoniske skattene, sier Abdelkarim til AFP.

Palmyra

ROMERSKE RUINER: Oldtidsbyen Palmyra har mistet flere arkeologiske skatter etter at IS inntok byen i mai 2015. Nå tar syriske styrke kontrollen over Unesco-byen gradvis tilbake.

Foto: Ron Van Oers / Ap

En sandstorm som begynte torsdag ettermiddag har også forsinket kampene.

Men syriske styrker opprettholder håpet om at byen kan vinnes tilbake. Torsdag sa guvernøren i provinsen Homs at hæren trolig vil lykkes med å overvinne IS-krigerne, og at militærtroppenes styrke så langt har bevist at IS ikke vil klare å holde på den historiske byen.

Ifølge AFP vil en gjenerobring av Palmyra regnes som en stor symbolsk og strategisk seier for Assad, ettersom den som kontrollerer Palmyra-området også får kontroll over den enorme ørkenen som strekker seg fra det sentrale Syria til den irakiske grensen.

SISTE NYTT

Siste nytt