IS taper i Syria og Irak - finner nye mål

IS har flyttet angrepene sine utenfor Midtøsten. – Det viser oss at IS først og fremst er opptatt av å holde liv i en terrorbevegelse, ikke å bygge en stat, mener journalist og forfatter Mah-Rukh Ali.

BELGIUM-ATTACKS-MARCH

FRYKT OG SINNE: Belgiere gir klar beskjed til IS (Daesh) om å holde seg unna Belgia etter selvmordsangrepene som tok livet av 32 mennesker på Maalbeek metrostasjon og på flyplassen i Zaventem i Brussel 22. mars i år.

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

– Turismen er det største målet for IS. Turistområder er lette mål, siden du ikke kan sende ut hæren for å vokte parker, skriver Turki Aldakhil, sjef for TV-kanalen Al Arabya.

Tyrkiske myndigheter mener IS sto bak angrepet på den travle Atatürk-flyplassen i Istanbul sist uke. Det er muslimer som betaler den høyeste prisen for IS' terror, selv under fastemåneden ramadan. Over 120 mennesker ble drept i et bilbombeangrep i Bagdad natt til i dag. IS har tatt på seg skylden. Men stadig flere angrep skjer utenfor Midtøsten.

– De siste 7–8 månedene har IS intensivert angrepene utenfor Irak og Syria. Denne utviklingen har skjedd i takt med at IS blir stadig mer svekket i sitt selvoppnevnte kalifat, sier Mah-Rukh Ali, journalist og forfatter av boken "Trusselen fra IS".

Mah-Rukh Ali

MAH-RUKH ALI skrev boken 'Trusselen fra IS' i 2015. – IS er mer interessert i å holde liv i en terrorbevegelse enn å bygge en stat, tror hun.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Presses fra flere kanter

De siste månedene har IS tapt terreng i både Syria og Irak. Angrepet i Bagdad skjer en drøy uke etter at den irakiske hæren erklærte at IS var drevet ut av Falluja i Irak.

I Syria står den syriske hæren bare kilometer fra IS' hovedsete Raqqa. Siden IS taper kontroll over området de ville bygge kalifatet sitt i, flytter de kampen til Europa og Asia.

– Jeg mener dette viser at IS ikke er ute etter å bygge opp en stat eller et kalifat. IS angriper utenfor sine egne områder når de ser at de er i ferd med å tape på sikt i Irak og Syria, sier Mah-Rukh Ali.

Hun frykter at vi ikke vil se slutten på IS, men at de vil gjenoppstå i andre land under andre navn.

– Dessverre frykter jeg at vi aldri vil bli helt kvitt IS. Vi ser at gruppen jakter på nye områder den kan operere fra. Antallet IS-jihadister fra Afrika har fordoblet seg det siste halvåret. I Sør-Øst Asia har IS tatt over en del av Talibans lommer, sier hun.

TOPSHOT-TURKEY-ATTACK-AIRPORT

MISTENKTE: Tyrkisk politi tror dette er mennene bak massedrapene i Atatürk Flyplass i Istanbul 28. juni. mennene skjøt først vilt rundt seg før de sprengte seg.

Foto: HANDOUT / Afp

Angrep knyttet til IS utenfor Midtøsten i år

  • Istanbul: Selvmordsangrep mot turister (12 drept)
  • Jakarta: Selvmordsangrep mot Starbucks ved FN og ambassader (4 drept)
  • Istanbul: Selvmordsangrep i en travel hovedgatene (4 drept)
  • Brussel: Selvmordsangrep mot metrostasjon og flyplassen (32 drept)
  • Istanbul: Selvmordsbombere angrep Atatürk-flyplassen (44 drept)

Straff for støtte

NATO-landet Tyrkia lar USA bruke militære flybaser i landet for å angripe IS. Ifølge USAs forsvarsdepartement har amerikanske jagerfly utført mer enn 10 000 angrep mot IS. Australia, Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Danmark, Nederland, Jordan, Saudi-Arabia, UAE og Storbritannia har til sammen utført nesten 3200 bombetokt over Syria og Irak. Dette er land IS kan ha et motiv for å angripe.

Tidligere i år konkluderte en FN-rapport med at antallet internasjonale IS-angrep mest sannsynlig vil øke.

SISTE NYTT

Siste nytt