IS sto bak terrorangrepet i Tyrkia, ifølge tyrkiske myndigheter

Selvmordsbomberen som drepte fire turister i en handlegate i Istanbul på lørdag, var ifølge tyrkiske myndigheter medlem av IS. Det er bare seks dager siden forrige terrorangrep i Tyrkia.

Selvmordsangrep i Istanbul

Bilder fra området etter eksplosjonen som drepte fire og skadet flere titalls personer.

Lørdag formiddag eksploderte en selvmordsbomber seg i en travel handlegate i Istanbul, bare seks dager etter det blodige angrepet i hovedstaden Ankara, som tok livet av 37 personer.

I går sa to tyrkiske tjenestemann til Reuters at de første funnene tydet på at den kurdiske PKK geriljaen sto bak angrepet.

Man vet aldri hvor det vil skje neste gang. Jeg er livredd.

Ismail, kokk i en restaurant like ved / AFP

Men i dag sa en den tyrkiske innenriksministeren Efkan Ala at terroristen var en 24 år gammel tyrkisk mann. Han kom fra Gaziantep-området, som ligger like ved grensen til Syria og skal ha vært ukjent for det tyrkiske politiets før gårsdagens angrep.

TURKEY-ATTACKS

SKADET: 39 personer skal ha blitt skadet under angrepet i handlegaten.

Foto: STRINGER / Afp

Ifølge tyrkiske myndigheter ble tre israelere drept av eksplosjonen, hvorav to av dem også hadde amerikansk statsborgerskap, og én iraner.

I tillegg skal 39 personer ha blitt skadet under angrepet, som fant sted foran et kjøpesenter i Istanbuls største handelsgate og tunisiske sentrum.

ISRAEL-TURKEY-ATTACK

TRE ISRAELERE: Her fraktes kisten til et av ofrene til Tel-Aviv.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Dette skjer kun to måneder etter at en selvmordsbomber tok livet av 13 turister og skadet én nordmann, i det populære turistområdet Sultanahmet i Istanbul. Den gang skal det også ha vært IS som sto bak.

TURKEY-ATTACKS

SEKS DAGER SIDEN: Slik så det ut etter at en bilbombe eksploderte i Ankara, og tok livet av 35 personer.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Men bilbomben som rystet sentrum av Ankara forrige søndag, skal i motsetning til lørdagens angrep ha vært utført av den kurdiske opprørergruppen PKK.

Høyt konfliktnivå

Tyrkia har vært i høyt beredskap siden oktober i fjor, etter et selvmordsangrep som tok livet av 103 mennesker utenfor togstasjonen i Ankara. Det var det mest blodige angrepet på tyrkisk jord noen gang. IS skal ha stått bak også det angrepet.

President Erdogan ble lenge anklaget for å ikke ta tydelig nok avstand fra de radikale islamistene, men ble med i den internasjonale koalisjonen mot IS i fjor sommer. De siste månedene har myndighetene også intensivert kampen mot de kurdiske opprørerne.

Til sammen skaper alle disse konfliktene et klima av usikkerhet i Tyrkia, og har ført til en kraftig nedgang for turismen.

Fotballkamp avlyst

Søndag kveld skulle det være en høyprofilert fotballkamp i Istanbul, mellom de tyrkiske lagene Fenerbahçe og Galatasaray, på den store stadionet «Turk Telekom Arena».

Turkey Galatasaray Fenerbahce

AVLYST: Her forlater supporterne stadionet, etter at kampen ble avlyst søndag ettermiddag.

Foto: Ap

Men de lokale myndighetene i Istanbul avlyste kampen kun to timer før avspark, og forklarer det med at de har troverdig informasjon om en potensiell trussel mot sikkerheten.

Dette skjer kun en dag siden det siste terrorangrepet i byen, og selv om mange tyrkere har sagt at de ikke vil la seg skremme, så har det vært stille i Istanbuls gater i dag.

Stenger sosiale medier

Søndag var også sosiale medier som Facebook og Twitter stengt.
Det er ikke første gang myndighetene blokkert tilgangen til sosiale medier etter angrep, og de forklarer det med at disse er blitt brukt til å dele bilder av angrepene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt