IS skal stå bak angrepet: – Dette er trist for Indonesia

Menneskerettighetsjurist Christian Ranheim har bodd i Indonesia de siste tre årene. Han sier dagens angrep ikke er representativt for det landet han kjenner. Politisjefen i Jakarta slår fast at IS står bak.

President Joko Widodo besøker angrepsstedet

INSPISERTE: Indonesias president Joko Widodo besøkte stedet som ble angrepet i ettermiddag. Minst sju personer ble drept i flere eksplosjoner og skuddvekslinger.

Foto: ANTARA FOTO / Reuters

Christian Ranheim

Christian Ranheim har snakket med flere av dem han kjenner i Jakarta, og alle beskriver angrepet som svært trist.

Foto: Privat

Christian Ranheim har besøkt Starbucks-kafeen som ble angrepet flere ganger tidligere. Han forteller at FN-bygningen ligger like over veien for kafeen.

– Dette er veldig trist for Indonesia som ser på seg selv som et moderat og tolerant land. Jeg har snakket med flere jeg kjenner der i dag, og alle mener at dette ikke er representativt for det Indonesia de kjenner. De fleste er veldig sinte og sier det er gale menneskers handlinger, sier han til NRK.

Angrepet kommer overraskende

Ranheim har bodd i Jakarta de siste tre årene, men flyttet tilbake til Norge i sommer. Han er konsulent i Human Rights Solutions og har tidligere jobbet for Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

Han mener Indonesia har vært et trygt og fint sted å leve de siste årene.

– Det har vært angrep tidligere også, men jeg mener likevel at dette angrepet kommer overraskende.

Peter Svaar rapporterer om terrorangrep

NRKs Asia-korrespondent rapporterer om terrorangrepet i Indonesia.

Mener IS står bak

Minst sju personer, deriblant fire angripere, skal være drept i de koordinerte angrepene i Indonesias hovedstad Jakarta. Presidenten i landet kaller angrepene for terrorhandlinger, og politisjef Tito Karnavian sier at det definitivt er IS som står bak angrepet.

Senter for internasjonal og strategisk analyse SISA

Helge Lurås sier IS prøver å gjennomføre aksjoner der de kan. Indonesia har også tidligere vært utsatt for angrep.

Foto: Christopher Olssøn

Han mener en navngitt indonesisk IS-kjemper som står bak planleggingen av angrepene, ifølge Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået tror politiet at mannen befinner seg i den syriske byen Raqqa.

Helge Lurås leder Senter for internasjonal og strategisk analyse, og sier det er ganske sannsynlig at det er terrorgruppen som står bak.

Han mener det er typisk IS å angripe områder som er modernisert og gjenkjennelig for mange.

– De går etter slike mål for å få mest mulig oppmerksomhet, sier han.

Amatørvideo av politi og terrorangrep i Jakarta

Denne amatørvideoen viser en skuddveksling mellom politiet og terroristene i Jakarta. Skuddvekslingen avbrytes av det som etter alt å dømme er en bombe som går av.

Godt planlagt angrep

Australias justisminister har tidligere vært ute og sagt at IS jobber for å få bedre fotfeste i Indonesia. Han mener ekstremistgruppa drømmer om å opprette et «fjerntliggende» kalifat i øylandet.

– Ut ifra det vi har sett i dag, ser det ut som gruppen følger samme mønster som ble brukt under Paris-angrepene, sier en talsmann for politistyrken i Jakarta.

Ifølge Ranheim ligger kafeen sentralt i byen, og det er mange utlendinger som pleier å besøke den. Samtidig er det ikke det området med flest utenlandske, sier han.

Angrepet skal vært godt planlagt, og det er mellom 10 og 14 gjerningsmenn involvert. Reuters skriver at et nyhetsbyrå tilknyttet IS melder at terrorgruppen tar på seg skylden for angrepet.

– IS-kjempere har gjennomført et væpnet angrep rettet mot utenlandske statsborgere og sikkerhetsstyrkene som beskytter dem i hovedstaden, skriver nyhetsbyrået.

SISTE NYTT

Siste nytt