Dette er trolig etterretningen Trump skal ha lekket

USAs president Donald Trump avslørte trolig hemmelig informasjon om at terrororganisasjonen IS planla å bruke bærbare pc-er i terrorangrep mot fly.

Trump Intelligence Russia Donald Trump, Sergey Lavrov

POLITISK STRID: President Donald Trump skal ha avslørt hemmelig informasjon i møtet med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sist uke.

Foto: AP

Avisa The Washington Post skriver at avsløringen kom i et møte i forrige uke i Det hvite hus med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

Avisa baserer seg på forskjellige hemmelige kilder, noe som gjør det vanskelig å vite med sikkerhet hva som har blitt sagt.

Sprengstoff i pc-er

Nyhetsbyrået Ap skriver at president Trump avslørte at IS arbeider systematisk med en plan om å gjennomføre nye terroraksjoner.

Det sentrale elementet i terrorplanene skal være bærbare pc-er som blir tatt om bord i passasjerfly. Selv om det ikke blir sagt direkte, så er det trolig meningen å skjule sprengstoff i datamaskinene.

Nylig meldte CNN at FBI skal ha gjennomført tester som viser at laptopbomber er langt vanskeligere å oppdage i sikkerhetskontrollen enn tidligere versjoner som terroristgrupper har utviklet.

Ifølge mediene skal grupper som knyttes til terror, ha fått tak i utstyr som brukes i sikkerhetskontrollen på flyplasser og bruker dette til å sjekke om de klarer å skjule eksplosiver i elektronisk utstyr.

Les også: Kan plante bomber i PC-er

Les også: Flere land vurderer elektronikkforbud på flyginger

Gjennomførte bombeaksjon

Etterretningsorganisasjoner fikk seg en vekker da den militante islamistiske organisasjonen Al-Shabaab eksploderte en bombe på en flyvning fra Mogadishu til Djibouti i februar i 2016.

Bomben skal ha vært gjemt i en laptop, og flyplassarbeidere skal ha hjulpet til med å smugle bomben ombord, etter at laptopen hadde vært igjennom røntgen-skanning.

Flyet nødlandet kort tid etter at bomben eksploderte, og kun én omkom i eksplosjonen.

Les også: En løs kanon i Det hvite hus

Stadig strengere

LEBANON-US-BRITAIN-TRAVEL-AVIATION-SECURITY

FORBUD: Flypassasjerer som reiser fra en rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika til USA og Storbritannia kan ikke ta med datamaskiner og annet større elektronisk utstyr ombord i flyet.

Foto: ANWAR AMRO / AFP

I mars i år ble det forbudt å ta med større elektroniske apparater som kameraer og pc-er inn i kabinen på fly som skulle fra en rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika til USA og Storbritannia.

Begrunnelsen var at de utgjorde en sikkerhetsrisiko.

Nylig ble det kjent at amerikanske myndigheter vil utvide forbudet til også å gjelde på flyvninger fra Europa til USA.

Disse tiltakene har sannsynligvis sammenheng med det Trump fortalte i møtet med den russiske utenriksministeren.

Politisk kaos

Trump Comey Bob Corker

KRITISK: Lederen i Senatets utenrikskomite, Bob Corker, sier at saken i The Washington Post er svært bekymringsfull hvis den er sann.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

De store politiske motsetningene i USA er noe av bakgrunnen for den store oppmerksomheten som saken i The Washington Post nå får.

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster sier at artikkelen er en falsk nyhet, og at Trump ikke har avslørt etterretningskilder eller hemmelige militære operasjoner.

Den republikanske lederen i Senatets utenrikskomite, Bob Corker, sier at anklagene er svært alvorlige hvis de er sanne, og at Det hvite hus er i en nedadgående spiral.

Men de fleste er enige om at presidenten har lov til å dele hemmelig informasjon etter eget ønske, og at han ikke har brutt noen lov i denne saken.

I en uttalelse fra det russiske Utenriksdepartementet i formiddag heter det at saken i The Washington Post er en falsk nyhet.

SISTE NYTT

Siste nytt