IS lærte 16 år gamle Ahmed halshugging

EYSAN, IRAK (NRK) 16 år gamle Ahmed Amin Khoro så IS drepe 21 familiemedlemmer. Selv fikk han 250 piskeslag av terrorsoldatene.

Ahmed Amin Khoro

IS ga Ahmed 250 piskeslag da han ikke ville fortelle hvor en venninne hadde skjult seg.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Livet før IS kom til landsbyen vår var normalt. Vi barna kunne leke, men IS ødela alt, de snudde alt på hodet. De bortførte slektningene våre, fedre, brødre og onkler. De drepte folk. De slo folk, de gjorde livet vårt til et helvete.

Ahmed Amin Khoro er 16 år og er fra en jesidifamilie. Han ser både eldre og yngre ut en alderen sin. Av vekst er han liten og tynn, mer som en 14 åring.

Et forfulgt folkeslag

Han går krumbøyd, litt som en gammel mann. Ansiktet hans har et trett drag, slik barn som har hatt det mye vondt har. NRK møter ham i teltet til den lille familien, i en leir for jesidier som har rømt fra IS.

Vi er i Nord-Irak, ikke langt fra byen Dahook.

Jesidiene er et folkeslag som har vært svært utsatt. Flere tusen kvinner og barn har blitt kidnappet, solgt som slaver, seksuelt misbrukt og tvunget til å gifte seg med IS-krigere, og menn og unge gutter har blitt massakrert.

I 2014 lærte verden navnet på denne folkegruppen da mange titusener søkte tilflukt i Sinjarfjellene da de ble omringet av IS. Der gjemte de seg og var uten vann og mat i temperaturer som kom opp i 40 grader. Foreldre fortalte senere at de ga barna sitt eget spytt for å unngå at de tørstet i hjel.

Ahmed jobber i en liten klesbutikk

Ahmed jobber i en liten klesbutikk like ved teltet han bor i.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Soldattrening i stedet for skole

Ahmet er et barn som ikke har fått være barn på to år. Skolegangen ble byttet ut med treningsleir. Ahmeds brune øynene er dønn alvorlige når han forteller sin historie.

– Den første dagen IS kom til Sinjar, sa de til oss at de ikke skulle skade oss. Bare ta ned de hvite flaggene. Og sett opp IS-flaggene i stedet, ikke vær redde, sa de.

Ahmed husker den dagen veldig godt.

Familien hans ante uråd. De fryktet IS' planer. Familien Khoro ville rømme og søkte tilflukt hos en mann de kjente.

– Kom til meg hadde han sagt, jeg skal passe på dere, forteller Ahmed.

Men han forrådte dem for penger. IS-soldatene kom til huset og drepte 21 mennesker i Ahmeds storfamilie.

IS arresterte alle som forsøkte å rømme, de satte strips på mennene og førte dem bort. Så skilte de kvinnene fra barna, og tok med seg tenåringene til en skole.

Lærte å halshugge

Ahmed snakker lavt og alvorlig.

Han forteller hvordan IS gikk rundt på skolen hans og tok med seg de peneste jentene. IS-krigerne spurte om de var jenter eller kvinner, de ville vite om de var jomfruer. Ahmed løy til IS-folkene og sa at kusinen hans var gift, så de ikke skulle ta henne også.

Sammen med to hundre andre gutter fra 8 til 16 år ble han sendt på en treningsleir. Jesidi-guttene ble tvunget til å lese koranen og konvertere til Islam. De lærte å bruke våpen for å bli IS-soldater.

IS ville at de skulle vende seg mot sine egne.

– De trente oss til å bruke våpen og drepe folk. De sa at «nå er dere muslimer, nå må dere drepe alle som ikke er muslimer». De tvang oss til alt. Vi kunne ikke si at vi ikke har lyst til å lese koranen. Vi hadde ikke lyst til å be. Vi hatet alt dette, forteller han.

De ble lært opp til å bruke alle slags våpen.

– Vi lærte til og med å halshugge folk, sier han.

Ahmed biter seg i leppen, av og til blinker det i en tåre i øyekroken hans. Men han ble aldri tvunget til å drepe noen. Og dessuten var IS krigerne innerst inne usikre på jesidi-barna:

– IS medlemmene stolte aldri på oss. De lot oss ikke bære våpen, de trodde at om vi jesidi-gutter fikk våpen så ville vi drepe dem. De visste at vi ikke trodde på dem, og at vi ikke trodde på islam, forteller han til NRK.

Eysanleiren

Leiren i Eysan ligger rundt 50 kilometer nord for Mosul.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Fikk 250 piskeslag

Ahmed sitter forover lent med bena i kors på en madrass i teltet. i flyktningleiren i Nord-Irak ikke langt fra byen Dahook.

Han vil gjerne fortelle at IS nektet ham å ha mobil.

– En dag kom IS-folk i en bil og hentet meg, for noen hadde sladret om at jeg hadde en mobil, selv om det var forbudt. IS-soldatene krevde at jeg gav dem telefonen, og at jeg fortalte dem hvor en jente som heter Shirin er. IS-mennene var veldig opptatt av å få tak i Shirin, sier han.

Da Ahmet ikke ville røpe hvor hun var, ble han hengt opp i en takvifte. De pisket ham, og gav seg ikke før han hadde fått 250 piskeslag. Han orket nesten ikke mer, men likevel sa han ikke hvor venninnen var.

– Jeg sa at de kunne la meg dø, sier han og ser ned på hendene sine.

– Etter det greide jeg ikke sove på ryggen en uke fordi jeg hadde så vondt i sårene på ryggen. Jeg orket ikke spise selv. Bestemor måtte mate meg med en skje.

Det er derfor han er skjev i ryggen. Sårene synes ikke lenger, sier han, men han har fremdeles vondt. Han kan ikke gå med skolesekk for eksempel.

Den lille vevre Ahmed er så sint, sint på IS som stjal sjelen hans.

Hater IS

Ahmed og broren spiller domino

Ahmed (t.h.) spiller domino med broren sin Amir.

Foto: Sidsel Wold / NRK

– Jeg hater dem så intenst, jeg greier ikke la være å tenke på dem. Jeg hater dem så inderlig.

16 åringen har mest lyst til å slåss med peshmergastyrkene mot IS. Men først må han gjøre ferdig sjuende klasse. Egentlig er han for gammel til å gå i sjuende, men han mistet to skoleår under IS og har mye å ta igjen.

I teltet bor han sammen med moren sin, en bror og en søster. Ingen vet hvor faren er.

Ahmed Khoro vil fortelle sin historie for å gjøre verden oppmerksom på at IS har drept så mange jesidier og fremdeles holder mange av kvinnene deres fanget.

Alvoret er kommet inn i livet hans. Nå handler det om å finne tilbake til et liv etter IS.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt