Hopp til innhold

IS krever 40 millioner for å løslate kvinnelig gissel

Ekstremistene i Den islamske staten (IS) krever 40 millioner kroner i løsepenger for en 26 år gammel amerikansk kvinne.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

IS-medlemmer i Tel Aybad i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

26-åringen ble kidnappet mens hun gjorde humanitært arbeid i Syria for et år siden. Familien har bedt om at identiteten hennes ikke blir kjent, skriver ABC News.

I tillegg til løsepengene på 6,6 millioner dollar, krever IS løslatelsen av Aafia Siddiqui, en pakistansk nevrolog som i 2010 ble dømt til 86 års fengsel i USA, blant annet for å ha forsøkt å drepe en amerikansk soldat i Afghanistan i 2008.

USAs politikk er å ikke betale løsepenger for løslatelse av gisler.

Tirsdag var det én uke siden IS offentliggjorde videoen som viste henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley. Journalist Steven Sotloff ble vist i den samme videoen, men det er ikke kjent hva som har skjedd med ham.

Amerikansk mann hjem etter to år

Peter Theo Curtis

Peter Theo Curtis

Foto: HANDOUT / Reuters

Den amerikanske journalisten Peter Theo Curtis kom i går kveld tilbake til USA, to dager etter at han ble løslatt av en islamistisk jihad-gruppe i Syria.

– Jeg er rørt og takknemlig over all hjelp og støtte jeg har fått, sa Curtis da han kom hjem til familien i Boston.

Den 45 år gamle journalisten hadde sittet i fangenskap i to år hos den militante islamistgruppa Nusrafronten. Familien hans hadde bedt mediene om å ikke bruke navnet hans i omtale av saken, et ønske som har blitt respektert.

Curtis ble overlevert til FN-styrken på Golanhøydene for to dager siden.

Representanter fra Qatar var med og forhandlet fram frigivelsen av amerikaneren. En talsperson for Curtis' familie sier at qatarske myndigheter gjentatte ganger har forsikret dem om at han ikke var blitt satt fri som følge av en stor sum løsepenger.

Stadig flere amerikanere har begynt å stille spørsmål ved USAs politikk om aldri å betale løsepenger. Begrunnelsen fra myndighetene er at det vil sette alle amerikanere i utlandet, i fare.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.