NRK Meny
Normal

IS hyller Paris-terroristene

Terrorgruppen Islamsk stat (IS) hyller i sin daglige tale terroristene som tok livet av 12 personer i Paris onsdag.

Cherif og Said Kouachi

Cherif og Said Kouachi hylles av IS for terroraksjonen i Paris. Men mye tyder på at brødrene har bånd til rivalene i Al Qaida.

Foto: FRENCH POLICE / Afp

Det er terrorovervåkingsorganisasjonen SITE Intelligence group som melder dette, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

IS hyller i sin daglige podkast gjerningsmennene som angrep redaksjonslokalene til det satiriske ukebladet Charlie Hebdo onsdag og drepte 12 mennesker.

Beskrives som helter

I talen som ble publisert på internett og distribuert på flere jihadistforum fredag beskrives gjerningsmennene som helter.

Laster Twitter-innhold

«Vi starter vår nyhetsbulleteng i Frankrike. Heltemodige jihadister har drept 12 journalister og skadd ti andre som jobbet for det franske magasinet Charlie Hebdo. De gjorde dette for å støtte vår mester Muhammed. Måtte Allahs fred og velsignelse være med dem», heter det i lydmeldingen fra terrororganisasjonen.

Fikk terrortrening

Ingen terrororganisasjon har så langt tatt på seg ansvaret for terrorhandlingene i den franske hovedstaden, men flere medier har koblet den yngste av brødrene, Cherif Kouachi, til terrornettverket Al Qaida.

Kouachi ble på midten av 2000-tallet dømt til tre års fengsel for å ha forsøkt å rekruttere franske muslimer til Al Qaidas kamp mot USA i Irak.

Den to år eldre broren Said skal i 2011 ha oppholdt seg flere måneder i Jemen hvor han skal ha fått skytetrening og muligens også opplæring i å lage bomber av Al Qaida, meldte flere amerikanske medier i går.

Ifølge franske medier skal han og lillebroren også ha oppholdt seg en periode i Syria og returnerte til Frankrike i fjor sommer.

Under terroraksjonen onsdag fortalte et vitne at terroristene skal ha nevnt terrororganisasjonen da de skjøt og drepte kollegene hennes.

– Jeg gjemte meg under en pult. De snakket flytende fransk, helt perfekt og sa noe om Al Qaida, fortalte tegneren Coco til L'humanite.

Maktkamp

Terrorgruppen Al Qaida tok i fjor avstand fra IS fordi de mener gruppen er for ekstreme. IS var i utgangspunktet en utbrytergruppe fra nettverket.

Terroranalytiker Atle Mesøy antydet overfor NRK onsdag at angrepet i Paris kan være et forsøk fra en av organisasjonene på å vise handlekraft overfor den andre.

– Det er veldig lett å tenke at det er Al Qaida eller IS som står bak dette. Det har vært kjent lenge at de har planlagt anslag mot europeiske mål. Samtidig foregår det en konkurranse mellom de to om hvem som skal lede an i den internasjonale jihadbevegelsen, sa Mesøy til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt