NRK Meny
Normal

IS hevder de står bak selvmordsaksjon i Syria

Minst 58 mennesker ble drept i to bombeeksplosjoner i Damaskus søndag, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. Terrorgruppa IS hevder de står bak.

Syria

BOMBEMÅL: Den gullforgylte Sayyida Zeinab-moskeen er en sjiamuslimsk helligdom som ligger sør i Syrias hovedstad. Den har flere ganger tidligere vært mål for bombeangrep. Dette bildet er fra juni 2012 da en bilbombe eksploderte nær moskeen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Eksplosjonene skjedde ved Sayyida Zeinab-moskeen, en sjiamuslimsk helligdom sør i den syriske hovedstaden Damaskus.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har terrorgruppen Den islamske staten (IS) tatt på seg skylden for angrepet.

45 mennesker er bekreftet drept, og 110 ble såret i de to eksplosjonene, ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights, som henter sine opplysninger fra et nettverk av aktivister inne i Syria, melder at dødstallet er minst 58.

Bilbombe og selvmordsaksjonist

En bilbombe forårsaket den ene eksplosjonen, mens den andre bomben ble utløst av en selvmordsaksjonist.

Sayyida Zeinab-moskeen, der barnebarnet til profeten Muhammed ifølge troen er gravlagt, har også tidligere vært mål for angrep.

Buss sprengt i fjor

I februar 2015 ble fire mennesker drept og 13 såret i to selvmordsangrep mot moskeen, og ni libanesiske pilegrimer ble drept da bussen deres ble sprengt på vei til helligdommen samme måned.

Al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten tok på seg ansvaret for bussangrepet.

Vanskelige fredsforhandlinger på trappene

Søndagens angrep i Damaskus skjer samme dag som den største opposisjonskoalisjonen i Syria, High Negotiations Committee (NHC), åpnet for å starte forhandlinger i Genève.

– Vi ønsker å starte forhandlinger og vi vil at det internasjonale samfunn skal ta seriøse skritt på veien mot å implementere Syria-resolusjonen som ble signert av 15 medlemmer av FNs sikkerhetsråd, sa NHC-talsmann Salem al-Meslet på en pressekonferanse søndag formiddag.

Det var lenge uklart om opposisjonsgruppa ønsket å delta i forhandlingene. Før helgen kom det meldinger om at de ikke ønsket å forhandle så lenge det faller russiske bomber over Syria.

«Lenke mellom opposisjonen og terrorisme»

Delegasjonen som forhandler på vegne av president Bashar al-Assad hadde innledende samtaler med FN-utsending Staffan de Mistura fredag.

Søndag sa delegasjonsleder Bashar al Jaafari at bombeangrepet i Damaskus «viser at det er en lenke mellom opposisjonen og terrorisme», ifølge Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt