IS hevder å stå bak angrep på Redd Barna-kontor i Afghanistan

Terrorgruppen IS hevder å stå bak angrepet på Redd Barnas kontor i Jalalabad øst i Afghanistan. Redd Barna melder at tre av deres ansatte er drept.

Væpnede menn har stormet Redd Barnas kontor i Jalalabad øst i Afghanistan, opplyser lokale myndigheter.

Øyenvitner har hørt eksplosjoner og skyting ved Redd Barnas kontor i Jalalabad i Afghanistan onsdag.

Minst fire personer er drept og 20 såret etter at væpnede menn stormet Redd Barnas kontor i Jalalabad øst i Afghanistan onsdag.

Det amerikanske nettstedet SITE melder at IS har påtatt seg skylden for angrepet. Nettstedet overvåker IS og andre ytterliggående islamistgrupper. IS sier via sitt propagandaorgan Amaq at en bilbombe og tre påfølgende angrep var rettet mot britiske og svenske organisasjoner, samt den afghanske regjeringen.

Uvisst om det er over

– Kampene er over. Sikkerhetsstyrkene rydder bygget nå, sa Attaullah Khogyani, talsmann for guvernøren i provinsen Nangarhar, til nyhetsbyrået AFP onsdag formiddag.

En talsperson for Redd Barna sa da at angrepet fortsatt pågikk.

Angrepet skal nå være avsluttet.

Laster Twitter-innhold

Angrepet startet med at en selvmordsbomber detonerte en bilbombe ved inngangen til hjelpeorganisasjonens kontorer like over klokka 9 lokal tid, opplyste Khogyani tidligere onsdag. En gruppe væpnede menn hadde da tatt seg inn på området, sa han.

– Ut fra den informasjonen vi har nå, var angriperne iført militæruniformer, sier Khogyani.

Afghan police officers arrive at the site of a blast and gun fire in Jalalabad, Afghanistan

Afghansk politi er på plass etter en eksplosjon i Jalalabad onsdag.

Foto: Parwiz / Reuters

Ifølge Al Jazeera var det snakk om minst fem angripere. Antallet er ikke bekreftet av myndighetene.

Sprengte porten

– Jeg kan høre to angripere. De ser etter oss, skrev en Redd Barna ansatt inne i bygget i en melding til en venn, ifølge AFP.

– Be for oss ... gi beskjed til sikkerhetsstyrkene, tryglet mannen.

Mohammad Amin befant seg inne i bygningen da angriperne slo til. Han ble skadd og fortalte fra sykesenga om opplevelsen.

– Vi løp for å komme oss i sikkerhet, og jeg så en væpnet mann avfyre en rakettdrevet granat mot hovedporten. Jeg hoppet ut av et vindu, fortalte han.

– Fortvilt

Det er ikke kjent om det var utenlandske statsborgere i bygningen da angriperne slo til, men ingen ansatte fra hjelpeorganisasjonens norske avdeling befinner seg der, opplyste kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna til NTB.

– Vi er fortvilt over det faktum at kontoret vårt er angrepet, og at vi ikke har fått noe informasjon ennå om at angrepet er avsluttet. Det viktigste for oss nå er hensynet til kollegaene våre der, sa Hegna til NRK.

Området der angrepet finner sted, er preget av stor fattigdom og usikkerhet, sa hun.

– Etter mange tiår med krig er behovene i Afghanistan enorme og sikkerhetssituasjonen i store deler av landet har blitt dårligere de siste årene, fortsatte Hegna.

Laster kart, vennligst vent...

Redd Barnas kontor i Jalalabad i Afghanistan er stormet av væpnede menn.

Undersøker

Ifølge en Redd Barna-ansatt i Jalalabad jobber det rundt 100 personer ved kontoret som er under angrep, men det er ikke kjent hvor mange av dem som befant seg i bygningen da angriperne slo til.

FNs operasjon i Afghanistan (UNAMA) skriver på Twitter at de undersøker meldinger om angrepet.

– Angrep rettet mot sivile eller hjelpeorganisasjoner er klare brudd på folkeretten og kan også være krigsforbrytelser, skriver de.

Laster Twitter-innhold

– Et angrep mot en organisasjon som hjelper barn er forferdelig. Sivile hjelpearbeidere må ikke angripes, sier Monica Zanarelli, lederen for Røde Kors-delegasjonen i Afghanistan. Situasjonen i landet har gjort arbeidet til flere organisasjoner vanskeligere, fortsetter hun.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen så i oktober i fjor seg nødt til å trappe ned i Afghanistan etter flere blodige angrep.

Biler i brann

Afghansk TV viste onsdag formiddag bilder av svart røyk som velter opp fra bygningene, som også huser kontoret til et regionalt menneskerettskontor.

Aditya Raj Kaul, som jobber fra Afghanistan for den indiske TV-kanalen Republic, skriver på Twitter at han har hørt eksplosjoner og skyting i området.

Laster Twitter-innhold

– Flere biler tilhørende Redd Barna brenner, skriver han i en annen tweet.

Vehicles are seen on fire after a blast in Jalalabad

Flere biler brenner etter en eksplosjon i Jalalabad i Afghanistan.

Foto: Parwiz / Reuters

Hotellangrep

Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, men både Taliban og den ytterliggående islamistgruppa IS er aktive i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan. Taliban avviser i en uttalelse at de står bak, ifølge Reuters.

Angrepet mot Redd Barna-kontoret i Jalalabad skjer få dager etter at opprørere fra Taliban stormet Intercontinental-hotellet i Kabul og drepte minst 20 mennesker, 14 av dem utenlandske statsborgere.

Flere ble også såret og skadd i Kabul-angrepet, blant dem den norske CMI-forskeren Arne Strand.

  • Les også: Arne Strand tilbake i Norge – sendt rett til sykehus

    Røyk stiger opp fra bygningen og skudd kan høres i bakgrunnen

SISTE NYTT

Siste nytt