NRK Meny
Normal

IS har tatt kontroll over Yarmouk

Terrororganisasjonen IS skal ha tatt kontroll over mesteparten av flyktningeleiren Yarmouk sør i Damaskus i Syria. 18.000 mennesker oppholder seg i leiren, der mangelen på vann, mat og medisiner er prekær.

Yarmouk

Regjeringsstyrker og opprørsstyrker har kjempet om flykntningeleiren Yarmouk sør i Damaskus i flere år. Nå skal IS ha tatt kontroll over bydelen som huser om lag 18.000 flyktninger som lever under forferdelige forhold. Dette bildet fra januar 2014 viser folk i matkø.

Foto: Uncredited / Ap

Terrororganisasjonen IS skal ha tatt kontroll over mesteparten av flyktningeleiren Yarmouk sør i Damaskus i Syria. Det opplyser vitner og den britisk-baserte organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge FN bor nå omlag 18.000 mennesker i flyktningleiren, som har eksistert siden 1957. Historisk har flesteparten vært palestinere, og også palestinske PLO bekrefter den dramatiske utviklingen til nyhetsbyrået AFP.

Hopper over til IS

Flyktningleiren Yarmouk har under borgerkrigen vært åsted for en rekke kamper mellom regjeringsstyrker og syriske opprørsgrupper, blant annet IS' rivaler Nusra-fronten, den syriske jihadistiske militsen som har sverget troskap til al-Qaida. Leiren har frem til nå vært kontrollert av ulike opprørsstyrker.

De ytterliggående islamistene skal ha innledet angrepet tirsdag morgen, ifølge PLO.

Opprørere fra Nusra-fronten skal ha hoppet over til IS og deltatt under kampene i Yarmouk. De skal ha gått inn fra bydelen Hajar Aswad, forteller vitner til nyhetsbyrået Reuters.

Dør av sult

Før borgerkrigen brøt ut i 2011 hadde bydelen omlag 150.000 innbyggere. Siden desember 2012 har Yarmouk vært beleiret av den syriske regjeringshæren, og strømtilførselen ble kuttet i april i 2013. Nå er 18.000 mennesker igjen, og mange av dem er syriske flyktninger, ifølge FN.

Hjelpeorganisasjoner har kun begrenset adgang til bydelen, noe som gjør tilgangen på vann, mat og medisiner svært begrenset. Det har ført til at en rekke mennesker har sultet ihjel eller mistet livet av sykdommer på grunn av manglende helsehjelp.

YARMOUK

Mor og barn i matkø i Yarmouk 10. mars 2015, da FN kom inn med nødhjelp for første gang siden 6. desember året før. Flere spedbarn har mistet livet under beleiringen som følge av underernæring. Sult er blitt like farlig som bomber i Yarmouk.

Foto: HANDOUT / Reuters

Må spise katter og hunder

Amnesty kartla i fjor situasjonen for palestinske og syriske sivile i Yarmouk. Rapporten «Squeezing the life out of Yarmouk: War crimes against besieged civilians» bekreftet at 128 mennesker hadde mistet livet av sult siden beleiringen startet.

Ifølge rapporten led minst 60 prosent av innbyggerne i Yarmouk av underernæring, blant annet fordi de ikke hadde hatt tilgang på frukt eller grønt på flere måneder. Familier hadde dessuten blitt tvunget til å spise hunder og katter for å overleve.

Harde kamper pågår fremdeles i bydelen, men IS skal nå ha kontroll over flere av hovedgatene i Yarmouk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt