Hopp til innhold

IS har solgt olje via gamle smuglerruter

IS har solgt olje gjennom de samme smuglerrutene som ble brukt under sanksjonene mot Saddam Husseins Irak.

Improvisert oljerafineri en IS kontrolert del av Syria på grensen til Irak.

Improvisert oljerafineri i en IS-kontrolert del av Syria på grensen til Irak.

Foto: HAMID KHATIB / Reuters

Tyrkia har sett en annen vei. Porøse grenser til Saudi Arabia, Jordan og Syria har også vært nyttig for å få ut både råolje og raffinert olje, litt av gangen.

Forsker og seniorrådgiver Cecilie Hellestveit ved ILPI er ikke overrasket over at gamle smuglerruter har levd videre under IS.

Da amerikanerne trakk seg tilbake i 2011 uttalte den amerikanske overkommandanten for Irak at Irak ikke kom til å klare å sørge for sikkerhet og suverenitet for sin ytre grenser før tidligst 2020.

Krigere fra terroristorganisasjonen IS

IS kigerere står vakt utenfor et oljerafeneri i Beijin nord for Bagdad i 2014. Olje her i fra ble solgt lokalt eller transportert og solgt via klanstyrte smuglernettverk.

Foto: Ap

Smugleruter i bytte mot lojalitet

Om i mindre målestokk, har den Islamske Staten operert som alle andre «petrostater» i Midtøsten, skriver nettavisen Oilprice.com. Gjennom et nettverk av klienter har private aktører kunnet operere på begge sider av grensen.

Seniorforskar Cecilie Hellestveit.

Senior rådgiver ved International Law and Policy Institute, Cecilie Hellestveit sier lojalitet er blitt byttet mot retten til smuglerruter.

Foto: NRK

Dette er ikke et land med klare definert grenser, piggtråd eller elektronisk overvåkning. Anbar-provinsen er for eksempel et område hvor det er klannettverk som driver dels organisert kriminalitet og dels familieforretning. Ulike klaner slåss om å kontrollere smugleruter. Det IS har kunnet gi enkelte klaner i bytte mot lojalitet, er hevd på smuglerruter, sier Hellestveit.

Ennå gods å smugle

IS har mistet kontrollen over alle bortsett fra ett oljefelt, ifølge tysk etterretning, men dette betyr ikke at smuglerrutene ligger brakk.

Det er ikke bare olje som går langs disse smuglerutene. Det er også andre varer. I tillegg har IS fremdeles tilgang på oljefelt i Syria. IS er ikke helt tørrlagt, sier Helletveit.

Gammel front åpnes på nytt.

De kurdiske selvstyremyndighetene i Erbil har brukt tomrommet etter at IS er drevet tilbake til å ta kontroll over oljefelt som de ikke tidligere har hatt kontroll over. Dette er oljefelt som også regjeringen i Bagdad gjør krav på.

– Nå åpnes den gamle fronten på nytt. Det er ikke lenger enn to år siden det var væpnede sammenstøt mellom Bagdad-lojale styrker og kurdiske peshmerga-styrker om kontroll over flere av disse oljefeltene, understreker Hellestveit.

Irakiske regjeringsoldater og kurdiske peshmerga styrker

Irakiske regjeringsoldater og kurdiske peshmerga styrker vokter veien ved oljefeltet Khabbaz på utsiden Kirkuk 2.februar i år.

Foto: MARWAN IBRAHIM / Afp

Et spørsmål nå er hvilken belønning kurderne skal få for å ha tatt mye av det tidlige ansvaret for å drive tilbake IS. En mulighet er at de vil få beholde kontroll over flere oljefelt enn de hadde tidligere.

SISTE NYTT

Siste nytt