Analyse

IS er like brutale, men sjokkeffekten er borte

Det ser ikke ut til å ha hjulpet Abdul-Rahman Kassig stort at han i fangenskap konverterte og tok et nytt navn. «Guds tjener» betyr det på arabisk.

Peter Kassig

DREPT AV IS: Peter Kassig, som her er avbildet foran en bil med nødhjelp til syriske flyktninger er et av de siste ofrene til terrorgruppen IS.

Foto: Uncredited / Ap

Peter het han før og det er slik han benevnes i den siste av den ytterliggående gruppa Den islamske stats videoer.

Videoen skiller seg fra de andre tidligere gisselvideoene. Her er ingen direkte appell fra mannen som skal dø, ingen teatral og ladet scene med bøddel og gissel alene i ørken.

Kassig, hvis det er ham, drepes sammen med minst 18 andre menn som sies å tilhøre de syriske sikkerhetsstyrkene. De kappes hodet av.

Minsket sjokkeffekt

Men som all propaganda, sjokkeffekten avtar etter hvert. Dette er det femte gisselet som er henrettet på denne måten. Det er grusomt for familien til de syriske soldatfamiliene og familien til Kassig, men resten av publikum herdes.

IS har tidligere vist at de behersker til det fulle hvordan både sosiale og vestlige media fungerer. Det kan ha vært det som gjorde at de den gangen laget en annen type video, hvor det også er en gjennomgang av gruppas historie sett gjennom egne øyne.

Tegn på tilbakegang?

Er så denne siste henrettelsen et tegn på at de er i frammarsj eller på tilbaketog?

Spørsmålet opptar både vestlige hovedsteder og folk her i Midtøsten. Svaret er antakelig ingen av delene. De holder sine posisjoner, men har ikke gjort voldsomme framskritt slik de gjorde i sommer.

Amerikansk militære ønsker å tro at de nå har snudd krigens gang og noen vil muligens tolke henrettelsene som desperate handlinger, men så enkelt er det ikke.

De amerikanske luftangrepene har hjulpet kurdiske geriljagrupper å forsvaret byen Kobane, eksempelvis, men har ikke lykkes med å drive de fra byen som begge parter har gjort til en viktig symbolsk kamp.

Ingen lettvinte løsninger

I Irak møter de større motstand fra regjeringsstyrkene og særlig de sjiamuslimske militsene, men kontrollerer fortsatt store landområder, inkludert millionbyen Mosul.

De har heller ikke noen problemer med å få nye utenlandske rekrutter til å drive hellig krig. De utvider også sitt regionale nettverk. Den største egyptiske jihad-gruppa på Sinaihalvøya, Ansar Beit Al-Maqdis, erklærte tidligere denne uka sin tilhørighet til IS.

Det finnes ingen lettvinte løsninger. Både i Syria og Irak er IS del av en borgerkrig med dype og sammenviklede røtter.

Så lenge de konfliktene varer, vil IS og liknende grupper finne fruktbart terreng.

SISTE NYTT

Siste nytt