IS ber for første gang kvinner gjennomføre terrorangrep

IS er under stadig større press fra syriske regjeringsstyrker og deres allierte. Nå ber de kvinner gjennomføre terrorangrep for første gang.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-RAQQA Smoke rises in the stadium as members of Syrian Democratic Forces battle with Islamic State militants in Raqqa

I RUINER: Store deler av Raqqa, kjent som IS' hovedstad, er bombet i stykker.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Den Islamske Stat (IS) oppfordrer kvinner til å utføre terrorangrep i den nyeste utgaven av deres propagandaavis, ifølge Independent.

– I sammenheng med krigen mot den Islamske Stat, har det blitt nødvendig for kvinnelige muslimer å oppfylle sine oppgaver på alle fronter. Kvinner må forberede seg på å forsvare deres religion ved å ofre seg for Allah, skriver terrorgruppen.

Veiled women walk past a billboard that carries a verse from Koran urging women to wear a hijab in the northern province of Raqqa

OPPFORDRER KVINNER TIL TERROR: Kvinner i Raqqa passerer et skilt som oppfordrer kvinner til å bruke hijab. Nå oppfordrer IS sine kvinner til å utføre terrorangrep.

Foto: Stringer / Reuters

IS har tidligere nektet kvinner å utføre krigshandlinger. Ifølge IS var deres rolle da å gifte seg med krigere, spre propaganda og å føde barn.

Under press

Terrorgruppen har, ved tidligere anledninger, ikke støttet terrorhandlinger utført av kvinner. Tashfeen Malik, som stod bak terrorangrepet i San Bernardino sammen med sin mann, ble ikke anerkjent av IS.

Nå har terrorgruppen snudd, etter å ha mistet store landområder i Syria og Irak den siste tiden.

Statistikk sluppet av den USA-ledede koalisjonen mot IS tyder på at det er store mangler på mannlige IS-krigere i Syria og Irak, med kun 2000 gjenstående krigere.

Tidligere denne uken rykket syriske regjeringsstyrker inn i Mayadeen i Syria, ifølge AFP. De siste ukene har byen vært under stadig økende press fra syriske regjeringsstyrker og dette er en av de siste byene IS kontrollerer øst i landet.

Også i Irak mister terrorgruppen fotfeste. Torsdag sa irakiske styrker at de har gjenerobret sentrum av Hawija, den siste større IS-kontrollerte byen i Irak, ifølge NTB. Når Hawija faller, gjenstår bare små utposter av det enorme landområdet som den ytterliggående islamistgruppa erobret i Irak i 2014.

A fighter of the Syrian Democratic Forces walk along a road at the frontline in Raqqa

UNDER PRESS: IS er under stor press fra syriske regjeringsstyrker i byen Raqqa.

Foto: Erik De Castro / Reuters

– Stor påvirkning

Eksperter mener endringen kan få store ringvirkninger.

– Dette sier mye om hva IS tenker om seg selv for øyeblikket. Ved å gå ut med denne artikkelen er det underliggende sagt at de går fra offensiv jihad, til defensiv jihad, og det er enormt, sier seniorforsker ved ICSR Charlie Winter, som forsker på radikalisering og politisk vold, ifølge Independent.

Winter sier det er en fare for at oppfordringen kan påvirke handlingene til IS-supportere rundt om i verden.

– I sammenheng med gruppens forhold til supporterne har dette en veldig stor påvirkning.

Det har vært tilfeller av kvinner som forsøkte å gjennomføre terrorangrep i Europa i samarbeid med IS. Tidligere i år ble tre kvinner tiltalt for å ha planlagt et terrorangrep i London, i det som ville vært det første terrorangrepet med kun kvinner involvert. En 17 år gammel jente har vært tiltalt for å planlegge terrorangrep, etter at hun forsøkte å få tak i våpen fra IS.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt