Hopp til innhold

- Dronningen betyr en ny felles start

- Jeg tror nå Irland og Storbritannia, briter og irer, vil gå videre med respekt, samarbeid og forståelse, sier Irlands statsminister Enda Kenny til NRK.

Dronning Elizabeth II og Enda Kenny

Besøket til dronning Elizabeth, vil lege de gjenværende sårene mellom Storbritannia og Irland, mener den irske statsministeren Enda Kenny.

Foto: Peter Morrison / Ap

Vignett (blank): Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

I går var han vert for den britiske dronningen Elizabeth II i det hun ble vist rundt i de politiske gemakker i Dublin - under et statsbesøk som markerer et vannskille, både for Storbritannia og Irland.

Konfliktene som ødela

I over 450 år dominerte Storbritannia Irland. Det var lite godt og mest vondt, ifølge irene selv. Mens britene fikk rikdommene og resurssene, fikk irene sulten og fattigdommen.

Ingen britisk monark har besøkt landet siden kong George V, Elizabeths bestefar, i 1911 og 1921.

Gry Blekastad Almås intervjuer Irlands statsminister Enda Kenny

Gry Blekastad Almås intervjuer Irlands statsminister Enda Kenny

Foto: NRK

I 1911 var han på besøk som regjerende monark av Storbritannia og Irland, i 1921 overvar han åpningen av det nordirske parlamentet, som var ment å markere slutten på den irske uavhengighetskrigen, men som også ble starten på delingen Irland som har gjort forholdet til Storbritannia så betent og anspent.

- Dronningens besøk symboliserer både en ende og en begynnelse, for å sitere avdøde president Kennedy. Fra i dag av vil vi kunne ha et annet perspektiv på fortiden, sier Enda Kenny.

Demonstrasjon på fremtiden

Spenningen har vært stor på begge sider siden dronningen aksepterte invitasjonen fra president Mary McAleese.

Sikkerhetsoppbudet har vært stort, både i Irland og Storbritannia i frykt for at gjenværende republikanske grupperinger skal benytte anledningen til å slå til med en protestbombe.

Irish Independent onsdag 18. mai

Irish Independent onsdag 18. mai

Foto: Faksimile: Irish Independent

Men så langt har besøket vært betegnet som vellykket og uten større hendelser.

Flere av de irske storavisene bruker tittelen «Et øyeblikk for leging» på sin forside.

Dronningen har besøkt minnelunden for falne irske soldater, hvor også de som falt i kamp mot britene, er begravd sammen med de nær 50.000 som falt på vegne av Storbritannia og Irland - i britisk uniform - under første verdenskrig.

Og hun har avlagt et symboltungt besøk på Croke Park, et stadion hvor 14 irer ble skutt av britiske soldater og som markerte et vendepunkt for den irske nasjonalistbevegelsen.

Gallamiddagen i går kveld ble holdt på Dublin Castle, som i århundrer var sentrum for den britiske maktutøvelsen.

Dronning Elizabeth og president Mary McAleese

Dronning Elizabeth i følge med president Mary McAleese, hilste på irske krigsveteraner. 49.400 irer falt - i britisk uniform - under 1. verdenskrig. Først de siste årene er de blitt hedret av Irland, og i går overrakte dronningen en takk på vegne av Storbritannia.

Foto: POOL / Reuters

Men dronningen var også innom nasjonalstoltheten Guinness, som kniver med engelskmenn om å ha det beste på De britiske øyer.

- Gitt de tradisjonelle forbindelsene mellom Irland og Storbritannia og ikke minst vanskelighetene gjennom den lange periode på flere århundrer, markerer dette en konklusjon på fortiden og demonstrasjon av fremtiden, mener Enda Kenny.

- Dronningen har kommet hit som en besøkende, ikke som et overhode for vårt land, slik tidligere britiske monarker har gjort. Jeg håper hun har fått et innblikk i den irske folkesjela, og at hun har følt at hun har vært velkommen. Og at dette blir det første av mange besøk hun gjør.

Mer samarbeid

Den ferske statsministeren tok over i mars i år.

Den forrige regjeringen og statsminister Brian Cowen trakk seg som følge av innstrammingstiltakene i kjølvannet av den store finanskrisen. Det statsbærende partiet Fianna Fáil ble mer eller mindre radert ut av velgerne i nyvalget og lillebror Fine Gael med Enda Kenny i spissen overtok sammen med irske Labour.

Kenny er takknemlig for at britene har stilt opp i de økonomiske vanskelige tidene øya nå gjennomgår og har gitt lån til den irske regjeringen. Han håper det historiske statsbesøket blir innledningen til et nærmere politisk og økonomisk samarbeid.

- Statsminister David Cameron kommer hit for samtaler under dronningens besøk. Vi vil der fortsetter på temaene vi har berørt under felles møter i Brussel: handel, turismen og spørsmål vi har felles i forhold til EU, sier han.

Kenny, som var handels- og turistminister fra 1994 til 1997, håper på en turistboom fra nabofolket i etterkant av dronningbesøket.

- Jeg skjønner at TV-bildene fra besøket har vært fantastiske, med et Irland i full vårprakt, sier han på sitt lavmælte vis, men likevel storfornøyd.

Kenny peker på at det lever seks millioner briter med irske aner i Skottland og England. Samt at det bor én million irer i Storbritannia, pluss at en del tusen andre arbeider for britiske selskaper.

Håpet er at mange av disse nå skal følge i dronningens fotspor, og føle at stridsøksen er gravlagt.

SISTE NYTT

Siste nytt