Normal

Irland vil godta abort når mors liv er i fare

Etter en vurdering i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen vil Irland nå lage et lovutkast der det heter at abort kan godtas i de tilfeller der mors liv er i fare.

Demonstrasjon Dublin

Etter at 31 år gamle Savita Halappanavar døde, er det flere ganger blir arrangert demonstrasjoner i protest mot den irske abortloven.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

 Savita Halappanavar

Savita Halappanavars død satte nytt liv i abortdebatten i Irland.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Ifølge en menneskerettighetsdom fra 1992 skal kvinner i Irland ha rett til abort når det er nødvendig for å spare morens liv.

Likevel fikk ikke 31 år gamle Savita Halappanavar det, hun døde av blodforgiftning etter en spontanabort i oktober. Mannen hennes sier hun ba legene ved sykehuset i Galway, vest i Irland, om å foreta en abort da hun kom inn under spontanaborten med kraftige ryggsmerter. Men de nektet siden barnet hun bar fremdeles var i live.

I november marsjerte flere tusen mennesker til Statsministerens kontor i Dublin for å demonstrere mot de strenge lovene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon Dublin

Flere tusen demonstrerte i Dublin i november.

Foto: Shawn Pogatchnik / Ap

Vi gi klare retningslinjer

Den irske helseministeren sier i en uttalelse at han er meget bevisst på vanskelighetene rundt dette spørsmålet.

– Jeg vet at mange har personlige oppfatninger i denne saken. Det er like fullt myndighetenes ansvar å se til at sikkerheten til gravide kvinner i Irland er ivaretatt og styrket, sa James Reilly.

Myndighetene skal nå gi klarere retningslinjer for hva slags behandling som skal gis når et svangerskap truer morens liv.

– Vi vil tydeliggjøre hva som er lovlig, samtidig som vi vil ta hensyn til rettighetene til det ufødte barnet, sa helseministeren.

Flere folkeavstemninger om abort

Irland har gjennomført flere folkeavstemninger om dette spørsmålet.

I 1983 fikk moren og det ufødte barnet like sterke rettigheter til å leve. Siden 1992 har irske kvinner hatt krav på informasjon om abort og de har hatt lov til å reise utenlands for å få inngrepet foretatt.

I 2002 sa et flertall nei til et lovforslag som tillot abort i tilfeller der det fare for at moren ville ta sitt eget liv.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt