Irland sier ja til Higgins og nei til blasfemilov

Irlands sittende president Michael Higgins (77) er gjenvalgt etter å ha gjort et brakvalg. Samtidig sier irene tydelig nei til blasfemiloven i landet.

Michael Higgins og kona Sabina etter valgseieren lørdag

BRAKVALG: Michael Higgins feiret sammen med kona Sabina og sine tilhengere i presidentpalasset Dublin Castle lørdag.

Foto: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Higgins fikk 822.000 av 1,4 millioner stemmer i fredagens måling, ifølge rikskringkasteren RTE. Det tilsvarer 55,8 prosent av stemmene.

– Folket har bestemt seg for hvilken type irskhet de vil ha. Jeg vil være en president for folket, sa Higgins etter at resultatet ble klart.

Landets statsminister Leo Varadkar har gratulert Higgins med valgseieren.

– Historikere er velkomne til å rette meg, men jeg tror at Higgins har vunnet det største antallet stemmer siden grunnleggeren av landet vårt, skrev Varadkar på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Blasfemidebatt i Irland

Det var imidlertid ikke knyttet særlig spenning til presidentvalget i Irland, der Higgins enestående popularitet bidro til et lavt valgoppmøte.

I stedet var det folkeavstemningen om landets blasfemilov som har fått den største oppmerksomheten.

Folkeavstemningen ble avholdt fredag, og resultatet er at 64,85 prosent vil fjerne loven, mens 35,15 prosent vil beholde den ifølge RTE.

Laster Twitter-innhold

I 2009 ble den irske blasfemiloven fra 1937 oppdatert med forbud mot ytringer som fornærmer eller krenker en religion eller dens følgere. Den har siden møtt motbør av irer som mener loven er utdatert.

Generasjonsgap

Før valget lå det klart an til at unge velgere ville stemme ja til å fjerne blasfemiparagrafen fra Irlands grunnlov. Støtten var noe mindre blant eldre velgere.

Den irske blasfemidebatten ble utløst da komiker Stephen Fry hånet religion på irsk TV.

– Gud er ondsinnet og dum, sa Fry til den irske rikskringkasteren RTE i 2015.

Stephan Fry

Komiker og samfunnsdebattant Stephan Fry.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Det Fry anså som ytringsfrihet, havnet også på feil side av blasfemiloven i Irland. Han ble i fjor etterforsket etter å ha blitt anmeldt av en privatperson.

Politiet henla saken, men hendelsen utløste en kampanje i Irland mot blasfemiloven, som har endt i folkeavstemningen. Nå ser det ut til at verken Fry eller noen andre vil i framtiden bli straffeforfulgt for blasfemi i Irland.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt