Holder EU på pinebenken

Folk i 27 EU-land holder pusten mens irene stemmer over Lisboa-traktatens skjebne. Men opptellingen er ingen hastesak, mener irene.

Nei til Lisboa-traktaten
Foto: Peter Morrison / AP

Valglokalene åpnet i morges klokka sju, og vil være oppe i hele 15 timer, slik at flest mulig av de tre millionene irer får mulighet til å stemme innen kl 10 i kveld.

Og det er tett mellom ja- og nei-siden, så opptellingen blir uhyre spennende.

Men det betyr langt fra at irene har tenkt å forhaste seg når det gjelder stemmetellingen. For når valglokalene stenger, går valgfunksjonærene hjem og legger seg - eller muligens en tur innom puben.

Tiden går -

Så går natta, og vel så det, før valgfunksjonærene samles igjen. Først når klokka har passert ni neste morgen tar de fatt på bunkene med stemmesedler.

Sedlene er utstyrt med to avkryssingsbokser, én for ja og én for nei. Så egentlig burde opptellingen vært en grei sak, teknisk sett. Det finnes effektive maskiner for slikt.

Men hele dagen er satt av til telling. Og først kl 17 er det ventet at resultatet blir kunngjort.

Avgjørende

Irland er eneste land som har lagt Lisboa-traktaten ut på folkeavstemning. Blir svaret fra Irland nei, ryker hele traktaten og de siste årenes reformarbeid i EU.

Så det neste døgnet holder Irland resten av Europa på pinebenken. Litt lenger enn strengt tatt nødvendig.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt