Irene avgjør EUs framtid

Irlands befolkning avgjør i dag EUs framtid. Lisboa-traktaten, EUs nye grunnlov "light", legges ut til folkeavstemning.

EU-avstemning i Irland

En nei-plakat i Dublin.

Foto: Niall Carson / AP

Sier irene nei, må traktaten på ny legges i skuffen. Og resultatet er umulig å forutse.

I forrige uke var for første gang motstanderne i flertall. I helgen var det igjen et knapt ja-flertall på målingene.

Dermed kan mindre enn 1 prosent av EUs samlede befolkning spenne bein for den omfattende reformpakken Lisboa-traktaten inneholder. Irland er eneste land som valgte å arrangere folkeavstemning over traktaten.

Moderert

Lisboa-traktaten er en moderert versjon av den omfattende EU-grunnloven som ga EU-organene økt makt og som franskmenn og nederlendere sa nei til i 2005.

Den nye avtalen vil innebære en presidentstilling på toppen av EU, en sterkere utenrikspolitisk styring og et mer demokratisk stemme-system. Alle medlemslandene vil ha veto-rett i utenrikssaker.

I går kveld sa den greske nasjonalforsamlingen ja til Lisboa-traktaten. Det samme gjorde Finlands nasjonalforsamling tidligere i går - der stemte 151 av delegatene for og 27 mot.

Og kl 7 i dag tidlig åpnet dørene til de irske valglokalene.

Holder EU på pinebenken

SISTE NYTT

Siste nytt

Unntakstilstand i Minneapolis: Demonstranter har satt fyr politistasjon

Guvernøren i Minnesota har erklært unntakstilstand etter den tredje dagen med voldsomme demonstrasjoner i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd. Politiet har blitt tvunget til å evakuere politistasjonen i Floyds nabolag.

Trump skuldar Twitter for politisk aktivisme

President Donald Trump har signert ein presidentordre som kan føre til strengare lovregulering av sosiale medium. Han skuldar Twitter for politisk aktivisme.