Hopp til innhold

USAs forsvarssjef: – 20 000 Iran-trente soldater i Tikrit

Den Iran-trente sjia-militsen, som kjemper mot IS i Tikrit i Irak, er tallmessig helt overlegne landets regjeringsstyrker, innrømmer USAs forsvarssjef Martin Dempsey.

USAs forsvarssjef Martin Dempsey i Kongressen

NYE TALL: USAs forsvarssjef hevder at 20 000 Iran-trenede militsmedlemmer kjemper i Irak.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Det skjedde under i en høring i Senatets utenrikskomité i går.

– Det deltar rundt tusen soldater fra sunni-stammer, én brigade på rundt 3000 mann fra de irakiske sikkerhetsstyrkene og noen hundre anti-terrorsoldater i kampene i Tikrit. I tillegg kommer rundt 20.000 fra sjia-militsen Folkets mobiliseringsstyrke, fortalte USAs forsvarssjef forbløffede senatorer.

– Så sjia-militsen er dramatisk flere enn Iraks regjeringsstyrker, spurte en av senatorene.

– Det er de, bekreftet Martin Dempsey, og beskrev dem som «trenet av Iran og delvis utstyrt av Iran».

Regjeringssoldater og milits i Tikrit

FRAMMARSJ: Irakiske regjeringsstyrker og milits inntar Tikrit.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

– Irans aktiviteter positiv ting

Mandag ble det kjent at 47 republikanske senatorer har sendt brev til Irans ledelse, der de advarer mot å inngå en atomavtale med USA under president Obamas ledelse.

– En avtale uten Kongressens godkjennelse kan trekkes tilbake med et pennestrøk av den neste presidenten, heter det i brevet.

Brevet er både et uttrykk for mistillit til presidenten og demoniseringen av Iran. Derfor har de vanskelig for å svelge at USA og Iran faktisk har felles interesser i Irak.

Forsvarssjefen var som vanlig klar i talen.

– Irans aktiviteter for å støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene mot IS er en positiv ting i militær forstand, sa Dempsey

– Vi er ikke bekymret for at de vil rette våpnene mot oss i Irak, men vi er bekymret over faren for etnisk rensing når IS er slått, sa forsvarssjefen.

Politisk strid om krigsfullmakt

President Obama har bedt Kongressen om fullmakt til å føre krig mot IS, uten geografiske begrensninger. I utkastet til fullmakten heter det at USA ikke vil engasjere seg i «langvarige operasjoner» på bakken.

Den formuleringen blir nå kritisert av demokratene for å være for vid, og av republikanerne for å begrense presidentens handlefrihet. Definisjonen av «langvarig» ble gjenstand for en lang ordveksling under høringen i Senatets utenrikskomité.

Det endte med at både forsvarssjefen og utenriksminister John Kerry lot seg presse til å si at fullmakten ikke åpner for bakkestyrker i så lenge som sju måneder.

SISTE NYTT

Siste nytt