Hopp til innhold

Iranske kvinner støtter hijab-aksjonister, men vil ikke kaste sjalet selv

TEHERAN (NRK): – Jeg tør ikke kaste sjalet, sier en kvinne til NRK. I likhet med de fleste iranske kvinner styrer hun unna trøbbel og tilpasser seg reglene i Iran. Men 30 kvinner har aksjonert mot det påbudte hodeplagget.

Kvinner protesterer i Iran mot hijab-påbud

Narhes Husseini kalles "Jenta fra Revolusjons-gaten". Hun tok av seg sjalet i Teheran sentrum i januar i år.

Foto: SalamPix/ABACA / Abaca

Vida Movahedi var den første. Hun gjorde iranske strømbukser til et opprørssymbol da hun steg opp på en kasse i desember, tok av seg sjalet og festet det på en pinne. Bildet av Movahedi spredte seg raskt på Twitter. Flere fulgte etter, og myndighetene slo tilbake. Aktivistene ble arrestert og risikerer flere år i fengsel.

Kvinnene NRK har snakket med ville ikke oppgi navnne sine, av frykt for å få problemer med

På gatene i det mer liberale nord, hovedstaden Teheran, tror ikke kvinner helt på kampanjen.

To iranske kvinner på gaten intervjues av NRK

– Jeg støtter aktivistene i tankene, men ville aldri gjort dette selv, sier flere kvinner NRK traff på gaten i Teheran.

Foto: Gökçe Sungur / NRK

– De kommer ikke til å oppnå noe resultat, fordi kampanjen hverken har noen ledelse eller organisasjon bak seg, sier en vi snakker med.

Støtter du kampanjen?

– Ja, jeg støtter dem i tankene.

Selv ville hun aldri ta av seg sjalet ute, for hun er ikke rede til å ta følgene.

En annen tror kampanjen kan utvikle seg slik demonstrasjonene mot de økonomiske problemene utviklet seg i vinter. Selv er hun ikke modig nok til å ta av seg sjalet ute.

Hun får støtte fra en småbarnsmor som sier at majoriteten av kvinner i Iran ikke vil protestere mot hijab-påbudet fordi de frykter å bli arrestert.

Kvinne på gaten i Tehran

– Jeg har barn og vil ikke oppsøke problemer, sier denne kvinnen.

Foto: Gökçe Sungur / NRK

– Jeg har barn, og foretrekker at livet er som nå.

Kvinner må adlyde

Også menn har støttet kvinnekampanjen. Mannen vi spør på gaten vil fremstå som moderne, samtidig som han ikke vil motsi presteregimet.

– Jeg mener alle mennesker burde være frie. Som mann er jeg fri og trenger ikke følge noen kleskode. Men vi lever i Iran, der vi har islamske lover, og kvinnene må føye seg etter dem.

Kurs i stedet for pisk

Tidligere var moralpolitiet langt mer aktive i gatene. I flere tiår har de stanset kvinner de mente hadde bad hijab, sjal som ikke dekket håret godt nok, ifølge hijab-patruljene.

Men i desember 2017 sa politisjefen i Teheran at kvinner ikke lenger skulle straffes. Etter å ha pågrepet og til og med pisket kvinner som har gått med mye sminke, brukt neglelakk eller hatt for løst sjal, skal politiet endre taktikk. Fra nå skal kvinnene sendes på kurs, skrev Wall Street Journal.

– Ja, vi hadde flere hindringer før, mener skuespiller Elahe Abdi.

– Noen kvinner vil gå med sjal, og det hindrer dem ikke fra å gjøre det de vil. Andre ønsker ikke å bruke sjal eller hijab. Ja, vi har noen hindringer, men jeg kan stort sett utøve yrket mitt slik jeg vil i Iran, sier Abdi.

Romina Zehedi

Skuespiller Romina Zahedi synes sjalet av og til forstyrrer konsentrasjonen på scenen.

Foto: Gökçe Sungur / NRK

Medskuespiller Romina Zahedi er enig. Men hun synes sjalet forstyrrer konsentrasjonen på scenen.

– Du må alltid passe på håret og sørge for at sjalet sitter rett. Men stort sett går det bra.

Aksjonistleder i USA

Den iranske journalisten Masih Alinejad er pådriveren bak kampanjen mot hijaben. Den USA-baserte journalisten publiserer bilder av aktivistene i Iran på aksjonens Facebook side, eller på Twitter under #WhiteWedensdays.

Myndighetene kan dermed si at kampanjen ledes fra utlandet for å skape uro i Iran.

For presteregimet er all oppmerksomhet rundt kampanjen sensitiv fordi aktivistene angriper det mest synlige symbolet på den islamske republikken.

Masih Alinejad iransk aktivits og journalist

Den iranske journalisten Masih Alinejad som er bosatt i USA er en pådriver for kampanjen. Her snakker hun på Oslo Freedom Forum i 2014.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Om kvinner begynner å ta av seg sjalet som en del av opprøret mot presteregimet, frykter myndighetene at demonstrasjonene vil spre seg.

Nå sier Irans politisjef Hussein Rahim at politiet vil slå hardere ned på kvinner som viser seg offentlig uten tildekket hår.

– Det er slett ikke bra dersom kvinner begynner å gjøre som de har lyst til, mener politisjefen.

SISTE NYTT

Siste nytt